Кои електромобили предпочитат норвежците в края на 2014 г.

Електромобили
В този блог: Най-продаваният електромобил в Норвегия през октомври 2014 г. е...

Когато Model S продажбите са в затишие в Норвегия, на върха са масовите модели. Това показват продажбите на електромобили в страната за приключилия скоро октомври. Пред всички отново е Nissan LEAF, а традиционно за Норвегия, Volkswagen също е в челото и с двата си електро модела – e-Up! и e-Golf...

Норвегия определено е мерилото за пазара на електромобили в Европа. Противно на очакванията, една от най-студените страни (нали батериите не обичат много студа) е абсолюден лидер по електромобилни продажби. В Норвегия вече се продават толкова много електромобили, че техният пазарен дял е близо 15% и те дори вече задръстват бус лентите, където имат право да се движат.

Това със затишието и Model S беше заради рекордните продажби преди време. Март 2013 беше рекорден за Model S в Норвегия – тогава в страната бяха доставени близо 1,500 Tesla електромобила. И точно в това е разликата – Model S не е наличен на склад и се доставя само след поръчка и капаро.

Затова донякъде не ни учудва, че през октомври 2014 в Норвегия са продадени само 36 Model S, което го поставя чак на 10-то място по продажби. Доколкото знаем доставките на Tesla вървят по континенти и тримесечия – в щатите, после в Европа, след това Азия и така... Просто в момента има нещо като "дупка" в доставките.

Но повечето от останалите електромобили са налични и могат да се купят веднага. Nissan LEAF е най-продаваната електро кола в Норвегия през миналия месец, с 372 нови собственика, а на второ място е новакът Volkswagen e-Golf с 324, следван от по-малкия си събрат VW e-Up! с 230 продажби.

Засега BMW i3 също е сред електромобилите, които трябва да поръчаш, за да притежаваш и това може да е причина да е на четвърто място със 130 продажби. Топ 5 оформя Mitsubishi Outlander PHEV със 103 продажби за месеца.

Ето и първенците от началото на годината досега:

  1. Nissan LEAF – 4,117;
  2. Tesla Model S – 3,571;
  3. VW e-Up! – 2,574;
  4. BMW i3 – 1,764;
  5. VW e-Golf – 1,469, и
  6. Mitsubishi Outlander PHEV – 1,342.

Както винаги ще напомним, че това не са официални стойности, но благодарим на Хосе Понтес за това, че полага усилия да следи за всички нас електромобилните продажби в Европа.

В заключение можем да кажем, че с изключение на Mitsubishi Outlander PHEV, няма друг плъгин хибрид, който да регистрира и 1% продажби. Чистите електромобили определено са изборът на норвежците и с поредното първо място за Nissan LEAF, както и информацията за останалите продажби вече знаеш кои са най-харесваните електромобили в северната страна сега.

От: EV Obsession и EV-sales.blogspot

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума