Продажбите на електромобили в Скандинавския регион достигнаха нови висоти

Електромобили

В този блог: Нови рекорди при регистрациите на електромобили в Скандинавския регион.

Скандинавците продължават да увеличават броя на по-чистите превозни средства по улиците си и през третото тримесечие на тази година са достигнали нови висоти регистрирайки 39% ръст на новорегистрираните PHEV и BEV модели спрямо същия период за миналата година.

Според статистика на скандинавското издание Insero Quarterly, което публикува информация свързана с развитието на електрическата мобилност в региона, за последните осем години в Швеция, Дания, Финландия и Норвегия са регистрирани над 200,000 нови PHEV и BEV автомобила.

Най-продаваният BEV за третото тримесечие на тази година отново е бил Volkswagen E-Golf с 2,219 бройки, а Volkswagen Passat GTE пък е бил най-продаваният PHEV модел с 2,008 продажби за същия период.

Като цяло пазарът на електромобилите се разделя на 54% в полза на PHEV моделите и 46% за изцяло електрическите. Тази разлика обаче се дължи на факта, че в Швеция и Финландия са по-търсени PHEV моделите, докато норвежците се бухат стабилно на ВсичкоТок.

И като стана дума за Норвегия, там през третото тримесечие на тази година са продадени 16,061 нови електромобила, което съставлява 73,1% от общия дял на продажбите на BEV в региона за същия период.

Поглед към останалите скандинавски страни показва, че Швеция заема второ място с 21,1% от продажбите на електрически автомобили. Във Финландия и Дания продажбите на електромобили също са се увеличили, но сборно те съставляват едва 5,7% от общите продажби в региона.

Добре се движат норвежците засега и догодина с навлизането на нови модели като Tesla Model 3, Nissan Leaf 2018 и редица други тази бройка от 200,000 електромобила има потенциал да се удвои още в рамките на следващите две-три години.  


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

значи:
Швеция - 10 млн души
Дания - 5.7 млн души
Финландия - 5.5 млн души
Норвегия - 5.2 млн души
общо - 26.4 млн души = 200 000 е-автомобила (на 130 човека е-автомобил), като в това число са деца и хора без ш. книжка, и в големите градове съотношението сигурно е различно, ...
ееех!

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Чакаме техните дизели втора ръка да пристигат тук на безценица.

Георги
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения