Nikola Motor иска да съди Tesla за откраднат патентован дизайн

Електромобили

В този блог: Nikola Motor заведе дело за $2 милиарда срещу Tesla.

Американците обичат да се съдят за щяло и нещяло и да си търсят имагинерните права за това или онова, и случка в електромобилния сектор от тази седмица е поредния пример за това.

Базираната в Юта компания, който в края на 2016 първа излезе с прототип на електрически камион, Nikola Motor се опитва да съди Tesla за кражба на дизайн и нанасяне на щети в размер на $2 милиарда.

Звучи доста абсурдно и този ход на компанията вероятно има за цел да послужи повече като PR, защото на пръв поглед не изглежда, че биха имали шанс да спечелят подобно дело.

В жалбата си Nikola Motor твърди, че дизайнът на електрическия камион на Tesla нарушава серия от 3 специфични дизайнерски патента, които наскоро те са получили за проектирането на няколко функции на техния камион "Nikola One", представен през 2016 г. – година преди Tesla да покаже своя електрически камион.

Те твърдят, че дизайнът на кабината на Tesla Semi е взаимстван от този, който те са патентовали.

Ето снимките, които Nikola Motor използва за сравняване (отляво е патентования дизайн на Nikola, а отдясно Tesla Semi).

Второто "нарушение" е свързано с патента на Nikola Motor за дизайна на предното стъкло на полуремаркето, който е специфичен заради извивката.

Третото твърдение за нарушение е свързано с факта, че Nikola Motor е патентовала конструкция на входната врата за техния камион, която се намира по средата на кабината и Tesla е поставила входната врата на техния камион на същото място.

Пълната версия на документа с всички "нарушения" може да видиш тук.

Според Nikola Motor дизайнът на Tesla Semi създава объркване сред клиентите и по този начин Tesla е "откраднала" потенциални поръчки от тях, които според компанията са на стойност около $2 милиарда.

В доклада също така се споменават и "запалими батерии" и фатални инциденти причинени от използването на автономни системи, които Nikola Motor смята, че се приписват на тях заради "объркването" което се създава по мрежата.

Последното твърдение е доста интересно като се има предвид, че случаите със запалените батерии и катастрофите станали по време на използване на автономни системи за управление са с електромобилите на Tesla, а не техния електрически камион.

Говорител на Tesla заяви, че делото е безпочвено, докато коментарът на изпълнителния директор на Nikola Motor бе, че искането говори само за себе си. 

Интересно е защо тръгват да съдят Tesla за кражба на дизайн, който реално съществува още преди Nikola Motor да бъде създадена. Идеята за извито предно стъкло и централно позиционирана врата на кабината на камион далеч не е от вчера, а датира отпреди поне десетина години.

Миналата седмица и Shell показаха прототип на нов камион над който работят със същата извивка на предното стъкло, така че вероятно ще трябва да вкарат и тях в делото, за да избегнат по-нататъшни "обърквания".

Определено е доста иронично как компания, която използва името на Никола Тесла, който е бил известен с това, че не обича да се занимава с именно тази част от процеса на патентоване свързана с кой от кой какво е откраднал и дори често се въздържал от патентоване на собствените си изобретения и съдебни процеси свързани с тях.

Трудно ще бъде на Nikola Motor да спечели това дело, но ако не друго ще си направят малко реклама на гърба на Tesla, както стана модерно в последно време.

От: electrek 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения