Рекордни приходи и загуби регистрира Tesla през първото тримесечие на 2018

Електромобили

В този блог: Tesla обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2018 на среща с акционери вчера.

Фактът, че Tesla продължава да работи на загуба със сигурност не е нищо ново като новина, но наред с регистрираните рекордни загуби за първите три месеца на тази година се отчита и рекорден приход за компанията в размер на $3.4 милиарда.

Регистрираните загуби за първите три месеца на тази година са на стойност $709,6 милиона, което е значително повече спрямо същия период на миналата година, когато сумата е била в размер на $330 милиона.

Положителните резултати в приходите са дошли благодарение на енергийния бизнес на компанията, който е генерирал приходи на стойност $400 милиона за първите три месеца на тази година.

Tesla Energy успя да си осигури работа по няколко големи проекта в Австралия и Южна Америка и благодарение на тях компанията постигна резултати, които надминаха прогнозите на някои анализатори от WallStreet.

Гледайки чисто и просто цифрите виждаме някакви сериозни загуби, но много хора не отчитат факта, че огромна част от тези суми са инвестирани в техника, сгради и оптимизиране на работния процес.

Мъск вече няколко пъти сподели тази година, че очаква към края на 2018 компанията да започне да излиза на печалба с увеличаването на производствения капацитет на Model 3, който от месец насам прогресивно се увеличава.

Tesla вече успешно прави по над 2,200 Model 3 бройки на седмица и ако оптимизациите, които направиха наскоро са достатъчно добри до края на юни тази бройка трябва да бъде удвоена.

Паричният баланс на Tesla се е понижил значително през първото тримесечие, но компанията разполага с още $2,7 милиарда в брой, което смята за добре. Пазарът не отхвърли оповестените вчера резултати и акциите на Tesla се повишиха с около 1% след края на работния ден.

Компанията разкри, че в края на първото тримесечие има повече от 450,000 резервации за Model 3. Бройката продължава да се увеличава и макар през този период да се обръща повече внимание на Model 3, търсенето на Model S и Model X въобще не спада, а точно обратното.

През първото тримесечие на тази година Tesla е регистрирала рекорден брой поръчки за Model S и Model X и съобщава, че търсенето надхвърля възможностите им за доставки. От началото на годината те са получили 24,728 поръчки за двата модела и са успели да доставят 21,815 от тях.

Междувременно по време на срещата с инвеститори вчера Мъск сподели, че производството на Model Y ще започне през 2020, а не както предварително се говореше през ноември 2019 и добави, че тази кола ще бъде една "революция в производството на автомобили".

До тогава обаче има доста време и засега целият фокус е върху Model 3 и достигането на целта от 5,000 бройки на седмица през юни, което се очаква да спомогне и за дългоочакваното излизане на компанията на печалба през третото и четвърто тримесечие на тази година.

Пълната версия на документа с финансовите резултати на Tesla от първото тримесечие на 2018 може да разгледаш тук.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения