VW ще строи собствена фабрика за батерии в Германия

Електромобили

От няколко години насам немските автопроизводители търсят варианти да не са изцяло зависими от азиатците за доставки на батерии.

Още през 2016 те знаеха че, за да достигнат годишен капацитет от 3 милиона електрически превозни средства между всичките си марки (VW, Audi, Porsche и др.) през 2025 г., ще трябва да изградят собствен завод за батерии.

В крайна сметка плановете се промениха и VW обяви, че компанията е сключила договори за доставки на батерии на стойност $48 милиарда с някои от големите установени в бранша компании.

Но миналата година изпълнителният директор на VW Хърбърт Дийс заяви, че не иска да става зависим от тези производители. През октомври 2018 г., Manager Magazin съобщи, че Volkswagen е в преговори със SK Innovation за съвместна гигафабрика в Европа.

Сделката изглеждаше подобна на тази между Tesla и Panasonic, но в крайна сметка тя пропадна, защото LG Chem, от които VW също взима батерии, заплаши, че ще спре доставките ако сделката се случи.

От VW явно вече са съвсем наясно с това, че трябва да си направят собствена фабрика и именно към такива действия се преминава.

В началото на тази седмица Ройтерс съобщи, че на високо ниво в компанията се обсъжда старта на строеж на фабрика за батерии в Германия и официална информация за локация и годишен капацитет в гВтч ще бъдат обявени съвсем скоро.

VW вече отвори резервациите за първият си масов електромобил ID.3 и по предварителни данни за първата седмица има натрупани над 15,000 резервации. 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения