Tesla Model Y с пробег от над 500 км; първи доставки през март

Електромобили

Днес сме на Tesla вълна с включване на дългоочакваният Tesla Supercharger в Пловдив и актуална информация за Model Y и резултатите на Tesla от 2019.

Късно вчера вечерта Tesla обяви финансовите си резултати за последното тримесечие на 2019 и общо за цялата изминала година. Компанията регистрира рекордни приходи и надмина очакванията на WallStreet анализаторите, които един по един започват да си променят мнението по линия на Tesla.

Новините от вчера и положителните коментари от WallStreet се отразиха повече от добре на акциите на Tesla, които след края на работния ден скочиха над $600, а днес вече са с нов пик от $650 преди края на работният ден.

Това, което вълнуваше най-много всички вчера, безспорно бе информацията за Model Y, който не само идва с месеци по-рано от предвиденото, но и с удължен пробег и тук ще наблегнем предимно на него, а който иска да види подробности около приходите на Tesla и обобщението на резултатите им от 2019 може да види всичко в официалния документ тук.

По думите на Елон Мъск това ще бъде най-ефективният SUV автомобил на пътя.

Благодарение на редица инженерни подобрения Tesla е успяла да увеличи пробега на Model Y АWD версията от 450 на 505 км. Интересно е обаче защо на главната страница на Tesla този пробег е даден по оценка на EPA, докато в Германия е посочен по WLPT,  но много скоро ще разберем какви са точно реалните цифри.

Чакаме само Бьорн Ниланд да се докопа до него и да му направи едни хубави тестове.

Long Range версията ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 сек, а с Performance модела направо излиташ с ускорение до 100 км/ч за 3.5 сек.

Model Y побира до седем души и има втори ред седалки с три сгъващи се по отделно места, като и предните и задните седалки имат 12 степенна система за отопление.

Максималната скорост на Long Range версията е 216 км/ч, а със Performance получаваш максимум 232 км/ч.

Батерията и задвижващата система имат гаранция от 8 години или 200,000 км, а базовата гаранция на колата е четири години или до изминаването на 90,000 км.

В онлайн конфигуратора се виждат две нови опции за джанти, които можеш да видиш на снимките по-долу.Тези две нови опции за налични само за Model Y, като 20 инчовите се предлагат само за Performance версията, като добавка за $2,000.

Стандартно Model Y ще се произвежда с 19 инчовите Gemini Wheels, с които вече се прави Model 3 в Китай.

20’-inch Induction Wheels
20’-inch Induction Wheels

 

Tesla

21’-inch Überturbine Wheels
21’-inch Überturbine Wheels

 

 

Model Y Dual Motor AWD вече може да се поръча на сайта на Tesla на цена от $52,900 в Америка. В Германия Model Y е на цена от 59,600 евро за Long Range версията и 66,600 евро за Performance модела.

Това обаче са цени, в които не фигурира включена субсидия. Според информацията публикувана на страницата на Tesla, в САЩ цената може да падне потенциално до $46,690, а в Германия също има възможност цената да падне с няколко хиляди.

Мъск потвърди, че от началото на годината Tesla вече скалира производството на Model Y във Фримонт и първите доставки ще започнат още през март.

Към момента фабриката във Фримонт е в състояния да произвежда по 400,000 бройки от всички модели на година, но след допълнителни оптимизации които предстоят заради включването на Model Y, от лятото на тази година капацитетът трябва да се увеличи на 500,000 бройки на година, разделени между Model Y и Model 3.

Гигафабриката в Китай започва да работи на все по-високи обороти и тази година от там се очаква да излязат около 150,000 бройки Model 3, а Tesla прогнозира, че през тази година ще успее да достави без проблем поне 500,000 коли в световен мащаб.

От началото на следващата година  Model Y ще започне да се произвежда и в Китай, като плановете на Tesla са капацитетът да бъде еквивалентен с този на Model 3.

Живот и здраве през лятото на 2021 трябва да запонче и производството на Model Y в Гигафабриката в Европа, чиито строеж е на път да стартира официално.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари