EZ-Charge – да зареждаш с една карта електромобила си навсякъде

Полезно и ефективно
В този блог: Nissan пуска EZ-Charge card за зареждане на LEAF с една карта (почти) на всички места.

Рубриката "Полезно и ефективно" ни е любима и след известното затишие там, ето нещо точно за нея – (полъх за) улеснено зареждане на електромобили...

Под улеснено имаме предвид такова само с една карта навсякъде, както си плащаш с кредитната на бензиностанциите. ОК, не е точно навсякъде, не е в цял свят и на абсолютно всички зарядни станции, но си е прогрес.

Става дума за инициатива на Nissan, която на 16 април, 2014 г. обяви, че започва да предлага нова, първа по рода си услуга, наречена EZ-Charge card. Целта е да се подпомогнат допълнително продажбите на Nissan LEAF, който вече четвърта година така и не стига до България. Ама какво пък, може направо новия модел да докарат някой ден :).

То за нас е малко странно да ги обсъждаме тези работи, че са ни още кът електромобилите в България, та проблем с много карти за много и различни зарядни станции нямаме.

На други пазари обаче това отдавна е проблем – представи си в портфейла си към купчината кредитни и дебитни карти още една с такива за зареждане на електромобила ти! С други думи, съвместимост не е точно думата, за която се сещаме, когато става дума за зарядни станции за електромобили...

В случая с Nissan, подобрението да се зарежда само с една карта няма как да не ни хареса. Целта му е и да увеличи продажбите на LEAF на ключови пазари, с предлагане на безплатно зареждане за период от две години. Кофтито е, че ние не сме сред тях. Остава да се надяваме на другите, дето предлагат безплатно зареждане – Tesla Motors – но и те не знаем кога ще дойдат в България.

За Nissan обаче нещата са много различни от тези за Tesla, която притежава мрежата си от Supercharger станции, на които собствениците на Model S зареждат безплатно. Nissan ще трябва да разчита на отделни мрежи, като ChargePoint, Blink, Aerovironment и eVgo, на които да предлага зареждане само с една карта.

Допълнителното предизвикателство е, че най-голямата мрежа – ChargePoint – на свой ред трябва да убеди операторите на нейни станции да предоставят безплатно зареждане. В някои случаи Nissan може да се съгласи да дава "енергийни субсидии" чрез различните мрежови оператори, с които ако не да се елиминира плащането, поне да се намали значително стойността на зареждането.

За да стигнат до тази една единствена карта потребителите ще трябва преди това да минат през сключване на отделни договори с различните оператори. Пак си е разправия, но поне накрая портфейлът ти олеква (за щастие не откъм пари).

"No Charge to Charge" инициативата на Nissan тръгва на 1 юли, 2014 г. в щатите, но дори там няма да е навсякъде – пак говорим за ключови пазари (10 щата). Съответно на всеки клиент на тези пазари, закупил LEAF след 1 април, 2014 г., ще се предлага EZ-Charge card.

Лошо няма, сега там, после по-насам. Действаме послето да дойде по-скоро ;).

[От: plugincars]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари