Голяма част от интериора на новото ZOE е от 100% рециклирани материали

Полезно и ефективно

С постоянното увеличaване на консумацията в днешния свят рециклирането ще става все по-важно и належащо.

Вече на много места има доста ефективни практики за рециклиране на пластмаса, метал и други материали и ето че вече има и нова практика за рециклиране на материали в автомобилната индустрия.

Първи до нея ще могат да се докоснат собствениците на новия модел Renault ZOE, част от чийто интериор ще бъде направен от 100% рециклирани материали.

Новият текстилен материал е съвместна разработка между Filatures du Parc и Renault Environment, която е детенце на компанията майка и от 2008 година насам събира парчета от предпазни колани и скрап от тъкани за автомобилния сектор, за да им даде втори живот.

Новият текстилен материал, обхващащ обща площ от 8 м², се използва за производството на тапицерията за седалките, таблото, безела на скоростния лост и корите на вратите, като освен това има и доста добра устойчивост на ултравиолетови лъчи.

Производството на новата тъкан се извършва без химическа или термична обработка и намалява вредните емисии за направата на тапицерията на ZOE с над 60% спрямо предишния модел.

Веднъж нарязани, коланът и текстилните влакна се смесват с полиестерни влакна от пластмасови бутилки, които гарантират сплотеността на крайният продукт.

От комбинацията на тези материали и благодарение на система от барабани, облицовани с много фини стоманени връхчета, въртящи се с висока скорост, се получава нов вид прежда за тъкане.

Тази 100% рециклирана прежда е патентована съвместно от Groupe Renault и Filatures du Parc.

Развита през далечния 15-ти век, текстилната промишленост е неразделна част от икономическото наследство на региона Окситания във Франция и по-специално в Тарн и Ариеж.

Разработването на нови текстилни продукти, които са технически устойчиви и конкурентни, е една нова и доста добра възможност за компаниите в региона да се позиционират на нови пазари, като същевременно осигуряват нови работни места и разширяват дейността си.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

На малко клиенти им пука дали някакъв и какъв % от интериора е от рециклирани материали. От значение е дали изглежда като направен от рециклирани материали. Поради тази причина никога не бих купил БМВ и3 примерно, тъй като интериора му излгежда все едно правен в бившия съветски съюз. Има автомобилни интериори с широка употреба на рециклирани материали, но направени качествено, така че човек не би ги хванал за рециклирани поне не от раз.

Георги
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения