Вторник, 10 Май 2011 12:00

Toyota oтново е по-стойностна от BMW

От
Toyota отново е най-стойностната авто марка в света

Toyota Motor Corp. успя да си върне позицията на най-стойностна световна авто марка въпреки масираната кампания за ремонт на коли заради различни дефекти...

Стойността на марката Toyota е скочила с 11% до $24.2 милиарда (около 32,5 милиарда лева по днешния курс) в BrandZ Top 100 годишната класация за най-стойностните световни марки, отнемайки първото място от BMW, която миналата година беше начело в автомобилната категория.

Класацията, чиито резултати бяха публикувани вчера, са събрани от изследователската компания Millward Brown.

Според Петер Валшe, директор глобални марки в Millward Brown, привикването на коли за ремонт в сервизите на Toyota не е нарушило доверието на потребителите в марката. "Марката се радваше на силно доверие преди тези ремонти и винаги ще се справи, ако демонстрира отговорност, което тя направи. Това демонстрира гъвкавостта и издръжливостта на марката", казва пред Automotive News Europe Валше.

Toyota беше и най-стойностна авто марка от 2006г. до 2009г.

Измествайки Honda, Mercedes-Benz заема трета позиция в авто категорията, увеличавайки стойността на своята марка с 12%.

17% ръст в стойността на Nissan като марка е спомогнат от шума около електрическата кола Leaf, твърди още Валше. "Nissan се позиционира като зелен лидер и усилията им се изплащат. Марката осъзнава, че е провокатор на повечето пазари и затова прави нещата различно по отношение на новите си модели".

На върха в Топ 100 на 2011г. е Apple, чиято стойност е $153 милиарда. Тази година Apple отне първото място на миналогодишния първенец Google, оценяван на $111 милиарда.

Millward Brown измерва стойността на марките въз основа на интервюта с над 1 милион потребители в глобален мащаб и на анализ на финансовото и работно представяне на всяка компания с помощта на данни от Bloomberg и Datamonitor.

[Източник: Automotive News Europe]

Прочетено 986 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:29
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.