Print this page
Вторник, 22 Ноември 2011 08:00

Нов електромобилен полъх у нас – започваме от София

От
Скоро ще виждаме това зареждане и по улиците на София

Отново електромобилна новина за България, идваща този път от Международната конференция "Индустрия и иновации 2011", организирана от b2b Media. На събитието, г-жа В. Шаранкова (управител на FullCharger България) обяви, че най-сетне е постигната договорка с общинските служби и е осигурена зелена светлина за проект за изграждане на седем станции за зареждане на електромобили в столицата...

Това ще се случи до една година и е само част от съвместна разработка на фирмата, Столична община и ЧЕЗ. За поставянето им са определени зони, разположени по-скоро в централната градска част - на 'жълтите' павета до Парламента и до мол-а на бул. "Стамболийски" - но това са само първите зарядни устройства и предстои уточняване за останалите и покриване на по-голяма част от територията на града, а по-късно и страната.

Подобни станции за зареждане на електромобили ще има на централни места в столицата
Подобни станции за зареждане на електромобили ще има на централни места в столицата

Още по-добра идея предложиха преди време други участници в бранша - Renergy - поне що се отнася до таксуването на самото зареждане. Докато при зарядните станции на FullCharger заплащането ще става с предварително закупен номинал (в последствие и чрез терминал за плащане с банкова карта), то Renergy предлагат поне двегодишен гратисен период, чрез който да стимулират популяризирането и закупуването на електрически коли у нас, осигурявайки безплатно зареждане на станциите им, поставени на възлови места в столицата.

Проектът им все още предстои да бъде одобрен, но тези идеи (плюс осигуреното вече безплатно паркиране на "синя зона" за електромобили) и скорошното предложение за поправка на закона за данък върху добавената стойност (разбунило много духове на политическа основа) - а именно: на фирмите, пожелали да закупят електромобил, да не бъде начисляван ДДС върху стойността на колата - гарантират по-бързо навлизане на екологично чистите превозни средства у нас.

Все по-популярни и търсени ще стават електро колите, ако сектора и държавата си сътрудничат ползотворно

Идния месец вероятно ще бъде приет и "План за развитие на електромобилния сектор 2012-2014 г." обяви И.Левков, председател на ИКЕМ: "Очакваме в плана да бъдат включени дискутираните в работните групи стимули - като премахване на ДДС при покупка на електро кола, отпускането от държавата на 5000 лв. еднократна помощ на всеки купувач на електромобил, както и 2500 лв. за преобразуване на бензинови/дизелови коли в електромобили."

 

Прочетено 1272 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:26
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.