Print this page
Понеделник, 19 Декември 2011 11:04

Въглеродните емисии от колите ни струват $145 милиона дневно

От
Повече ходене и по-малко шофиране за по-чист въздух

Миналата седмица имахме възможността да видим с очите си новата (фотоволтаична) станция за зареждане на електромобили с електрическа енергия, генерирана от слънчевите лъчи и предвид важността на събитието (и постижението) статията е на специално място на главната страница на eCars.bg. Изпълнителите на тази високотехнологична система от A1 Eco и БИЕС ЕООД ни преодставиха и не малко техническа информация, на този етап свързана най-вече с разходните показатели преди и след конверсията на Nissan Micra и, разбира се, всичко това в контекста на безплатното зареждане с електричество, генерирано от слънчевата енергия, но сред данните имаше и един доста обезпокоителен показател - цената на изхвърляните от колите ни въглеродни емисии...

Преди да стигнем до изясняващото нещата по въпроса заглавие, да ви напомним какво са измерили двете български компании, за които става дума в горните редове. Техните измервания показват, че в оригиналното си техническо състояние с бензинов двигател, според производителя си малкият Nissan Micra харчи около 8/100 градско и генерира 143 г/км CO2 емисии. При цена на емисиите от 0.035 €/кг в автомобилния транспорт, емисии, генерирани от този конкретен модел (при задвижване с бензиновия двигател) струват 178.65 лв/год. А това означава, че при зареждане с фотоволтаичната система, този разход се спестява.

Да видим обаче как изглеждат нещата на глобално ниво. моделът. Както вече се сте разбрали от заглавието - сумата в глобален мащаб е доста по-солена - до СТО ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ МИЛИОНА долара на ден.

Проучване, публикувано от Transportation Research Record: списание на Transportation Research Board, открива, че общите разходи за емисии във въздуха в 86 големи градски зони в САЩ са достигнали зашеметяващи нива, най-високи в районите на Лос Анджелис и Ню Йорк – и двата града с по $23 милиона дневно.

Ясно е, че става дума за щатите, но ви дадохме и една малка представа за цената на емисиите, които вашата кола в България може да генерира. Иначе, проучването е направено от екип от щатския университет на Аризона и университета Карнеги Мелън и е базирано на специфични за отделните окръзи болести, смъртност и разходи за опазване на околната среда, свързани с вредните емисии.

От цялата тази сума, само задръстванията струват около $24 милиона на ден в емисии, но проучването не включва разходите за намаляване, свързани с контрола на автомобилните емисии или правителствени инвестиции за ограничаване на емисиите, като зелени вълни на светофари и др.

Иначе казано, и с електромобили, които ще се зареждат с електроенергия, генерирана от централи, захранвани с въглища няма да прокопсаме, но с възобновяема енергия нещата вече стават други. И чисти. И не на последно място, опитайте да осмислите призива на Световната здравна организация, която призовава към повече ходене и каране на велосипеди.

eCars.bg

Прочетено 1527 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:58
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.