Print this page
Четвъртък, 29 Март 2012 12:33

eCars.bg на ЕДНА ГОДИНА!

От
eCars.bg на една година

 

Насред подготовката и точно за старта на изложението за Възобновяема енергия и енергийна ефективност за Югоизточна Европа в Интер Експо Център, вчера eCars.bg НАВЪРШИ ЕДНА ГОДИНА. Официално откриване през 2011-та нямаше, но помним добре деня, в който сайтът започна да функционира и публикувахме първите си инфо материали. Година по-късно е време за малко равносметка...

Кога тръгнахме и какво заварихме

Първоначално идеята да създадем интернет страница, посветена на електрическата мобилност, се заформи по някое време през 2009 г., в която просто избрахме име за сайт. Всичко се градеше на интереса, провокиран от информацията от автосалоните - концептуалните модели и предстоящите реализации. Година по-късно започнахме работата по интернет страницата и въпреки че много ни се искаше да стартираме преди провеждането на първата българска конференция за електромобили през февруари 2011 г., имахме нужда от още време и стартът реално дадохме на 28 март 2011 г.

В онези дни миналата година се забръмча около първите електромобили от големи автопроизводители в България и след известно забавяне първата регистрация на електрическа кола в КАТ стана факт. Тази първа чест се падна на френския Peugeot iOn, с какъвто малко по-късно се сдоби и GLOBUL. От компанията любезно ни предоставиха възможност да тестваме колата и по този случай посетихме един от комплексите на Peugeot в София, където разгледахме, возихме се, карахме и снимахме.

Какво се случи с електрическата мобилност през 2011 г.

"Като няма оригинални, да си направим ние." Това очевидно са си мислели в А1 Лимитед, малка компания от Исперих, чийто екип решава да направи професионална конверсия на Audi A2. Успяхме да хванем момчетата точно преди да съберат багажа по време на изложение в Интер Експо Център миналия май, където за първи път видяхме с очите си конвертиран електромобил. Последва покана за посещение на родния град и през лятото се озовахме в Исперих, малко след монтажа на първата общинска електро колонка за зареждане на електромобили в България, поставена в центъра на града. Направихме и дълъг тест драйв на електрическия Audi A2, който документирахме надлежно, макар и съвсем 'потребителската'.

Междувременно се пръкнаха още една две регистрация на електро коли, след като в Citroen (Автомотор Корпорация) се появиха няколко броя C-ZERO, близнакът на Peugeot iOn (а двата модела са копия на излезлия на пазара през 2009 г. Mitsubishi i-MiEV). Мда, толкова по въпроса. И до ден днешен ( за година откак стартирахме eCars.bg), това са единствените регистрирани електро коли от големи авто марки у нас.

Дойде време и за втора конференция за електрическата мобилност и този път организатор беше КАПИТАЛ. Чудесна работа, поредна порция обещания за безплатно паркиране и други дреболии за електромобилите, но засега сме само на приказки дори за такива незначителни 'подбутвания'. Затова...

С какво ние допринесохме и какво правим за разпространението на електромобилите у нас

От горната равносметка човек би казал, че за година не се е случило почти нищо. Уверяваме ви, обаче, че това далеч не е така. В търсене на подходящ начин за подпомагане развитието на електрическата мобилност ние решихме да тръгнем по 'потребителския'. Защото без информация и запознаване няма как да очакваме обществото да прегърне понятието електромобил ей така от нищото. Затова в добавка към ежедневните новини от света на електрическата мобилност решихме да създадем по-голям инфо източник и след половин година усилена работа стартирахме Национална Информационна Платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ - Elektromobili.bg. Интернет страницата е все още в процес на разработване и ще включва много повече материали и приложения от наличните в момента, които ще добавяме постепенно в следващите месеци.

Постоянно помага(х)ме и на другите участници в процеса по популяризиране на електрическата мобилност в България, ИКЕМ, БАЕПС, различни компании и ентусиасти, защото само с много ефективна съвместна работа може да се очакват добри резултати.

Само преди месец пък стартирахме онлайн информационна кампания, която нарекохме ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! и чиято цел е в серия от инфо бюлетини да даде отговор на много въпроси за електромобилите и която в началото на лятото планираме да продължим на живо с Национална електромобилна обиколка на България. Нейната цел пък е да ви покажем какво представляват електромобилите и да дадем възможност на всеки, който се интересува от тях да ги тества и разбере повече за технологията и нейните предимства.

Новият Elektromobili.bg пък зареждаме и допълваме постоянно с полезна информация, за да стигнем до етапа, в който да ви предложим широк кръг услуги и приложения, едно от които е първият локатор за зарядни станции за електромобили на български. Скоро ще имаме удоволствието 'да го облечем' с цял нов уебсайт, но приложението ще бъде активно и на Elektromobili.bg, и на eCars.bg, а всеки от вас ще може да добави зарядна точка, ако прецени, че иска да помогне за развитието на електрическата мобилност, като предоставя възможност за зареждане на собственици на електромобили. За това ще пишем подробно съвсем скоро, а сега ще подготвим още някои материали за деня и ще отпразнуваме рождения ден Wink.

eCars.bg

 

Прочетено 1838 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:07
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.