Неделя, 09 Декември 2012 11:45

Притеснително: Американската A123 отива в китайски ръце

От
a123-litievo-ionni-baterii-elektromobili
Американският производител на батерии за електромобили A123 беше спечелен на търг от китайската Wanxiang

Китайската компания Wanxiang спечели продължилия до 4 сутринта в събота търг за активите на банкрутиралия производител на батерии A123 Systems.

Детските години на електромобилите, всъщност най-вече на техните батерии, са нещо като вулкан от грешки. От едната страна на везната има(ше) тонове очаквания, още повече прогнози и милиони долари (и други валути) в инвестиции, а от другата, която натежава все повече – банкрути, неосъществени планове или липсващо развитие...

Това е реалността и тя е също толкова обект на нашите електромобилни истории, колкото и всеки успех в света на електрическата мобилност. Но има една основна причина нещата да се случват така и тя не е в батериите – пътят към електромобилите е различен от този, по който мнозина поеха, затова още преди да създадем eCars.bg и elektromobili.bg, в онези дни преди години, в които обмисляхме нещата, решихме, че дълго време ще прекараме в популяризиране, проучване и търсене на лесни за възприемане начини за развитие на електрическата мобилност. Защото е болезнено да виждаме как супер новаторски и високо технологични компании като A123 стават жертва на всичките тези нереализирани очаквания, прогнози, реализации и т.н. Добрата новина? Хората са доказали, че могат да се учат от грешките си и да не ги приемат като провал, а като урок. Сега в света на електрическата мобилност предстои едно интензивно и много отрезвяващо обмисляне на всички важни елементи и след качествена преоценка да бъдат избрани точните направления за ефективно и резултатно развитие.

За американците няма как да не е притеснително – компания, получила $249.1 милиона федерален заем и десетки милиони долари данъчни кредите в щата Мичиган, сега ще бъде собственост на китайска фирма (за авточасти!!!). В последните месеци A123 стана обект на интензивни политически дебати, в които военни лидери и политици спореха дали финансирана от САЩ технология трябва да отиде в китайски ръце. Е, вместо да бяха дебатирали, да бяха взели мерки навреме, защото май сега имаме нещо от сорта на двама се карат, трети печели. Но третият е от държава, която инвестира като полудяла в разработка на електромобилни технологии... Китай.

На проведения в Чикаго търг, Johnson Controls Inc. от Милуоки и японската NEC Corp. са направили неуспешен опит да "подобрят" офертата на китайския производител на авточасти Wanxiang Group Corp., чиято американска централа е в Елгин, Илиной. Сред неуспешните "аукционери" е и германската Siemens AG – по всичко личи, че китайците са били твърдо решени да спечелят търга, след като са предложили повече от всичките тези "топ играчи".

Според WSJ, източник, близък до сделката, споделил, че компанията е купена за около $250 милиона. О, това е колкото федералния заем... Wink По-рано тази година, Wanxiang направи предложение за покупка на производителя на литиево-йонни батерии, но сделката за $465 милиона пропадна, а компанията не получи разрешение за покупка на американските правителствени и военни договори на A123. Не думай...

Покупката на A123 от Wanxiang реално е втората значителна "чужда" покупка на подкрепена от американското енергийно министерство компания за производство на батерии. На друг търг, базираната в Индиана Ener1 беше глътната от руския бизнесмен Борис Зингаревич, който в един момент имаше вземане даване с руския премиер Дмитрий Медведев.

Както често се случва, обаче, вместо да "свият сърмите" неудачите в определена област стимулират дори по-голямо раздвижване. Супер конкуренцията при батерийните технологии в световен мащаб вече се е ожесточила дотолкова, че връщане назад няма. В Америка, доказателство за това е изявлението на американския енергиен министър Стивън Чу, който миналата седмица обяви, че министерството му ще похарчи още $120 милиона за разработка на усъвършенствани технологии за батерии. Дано крайният резултат да е много по-добър! Целта е в рамките на няколко години да бъдат изобретени батерии, които да осигуряват пет пъти повече пробег от сегашните, на пет пъти по-ниска цена, с помощта на стратегия, сравнявана с Проекта Манхатан, който доведе до първата атомна бомба. И точно заради това, че тези нови цели звучат мега оптимистично в момента, можем само да се надяваме, че те са (ще бъдат) изключително добре обмислено и реализирани така че да се получат очакваните резултати – положителни, разбира се!

В заключение, като мислим върху всичко това сега, отстрани нещата изглеждат като на едно много сериозно, бързо и навременно осъзнаване в стил грешките не са провал, а урок. Вероятно по-правилният път беше в интензивни разработки, планиране и обмисляне на начините, по които електромобилите да бъдат "разяснени" разбираемо за хората в периода 2005-2010 (не че такива неща не са правени), след което да се поеме по-гладко по пътя на развитие на сектора в световен мащаб. Липсата на стандарти за електромобилните компоненти, като зарядните портове, например, допълнително усложнява нещата и понеже те се очаква да са готови към 2017 г. и сега виждаме, че прогрес с батериите (масово осезаем) се очаква също след няколко няколко години, надяваме се сега повече хора да осъзнаят факта, че покрай постепенната, но засега доста ограничена пазарна реализация на електромобилите, трябва "да заделим" следващите две години за интензивни разработки, да минимизираме "загубите при превода", като не пропускаме нито един шанс да превръщаме грешките в ползи или добри резултати.

С информация от: EV News през WSJ

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 4945 пъти Последна корекция Неделя, 09 Декември 2012 13:32
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.