Print this page
Сряда, 13 Февруари 2013 00:00

electromobili bg ceni – около 94,000 резултата...

От
nissan_leaf_oferta
Вече има не малък избор от електромобили втора употреба, като този Nissan LEAF
В този блог: Популярното търсене с добавяне на "цена" или "цени" – все повече и за електромобили!

Вероятно едно от най-търсените от всички нас по мрежата неща са цени на продукти и услуги. В случая с електромобилите, не по-малко се търсят и отзиви или мнения, но добавката "цена" към електро возилата се вижда все по-често в нашата Google статистика. В комбинация с различни "български" добавки, разбира се. Какви резултати обаче дава търсене от типа "electromobili.bg ceni", "електрически коли цени" или "цена на електромобил в България"?

Какви електромобили се предлагат в България

В днешната ни Google статистика има повече фрази като тази в заглавието. Като пуснеш точно нея сега излизат около 94,000 резултата. Сменяш малко (на български и в различен ред) и цифрите варират, но засега у нас сме твърде далеч от това хиляди от намерените резултати да имат нещо общо с целта на търсенето. А то е за това какви електро коли има в България и на какви цени. Дори няма нужда от таблица, че офертите са само няколко:

  • Opel Ampera – от €42,500 с ДДС
  • Peugeot iOn – от €35,217 с ДДС
  • Tazzari Zero – от €23,160 с ДДС
  • Vromos Kiwi – от 23,880 лв с ДДС

Студен душ ни поля още в началото на 2013, когато от Нисан София ни светнаха, че електрическият LEAF го планират за 2014-та. Ех, то беше 2012, 2013, а вече отиваме на 2014... Chevrolet Volt може да се появи (без да знаем кога), но това е "още една Ampera". В Renault България също все още проучват и засега не знаем дали скоро ще видим тук някой от вече четирите им електромобила. A цената на ZOE, определено бива – под €22,000 е.

ОК, по-добре да спрем дотук (че това са нещата на този етап и няма какво повече да разтягаме локуми), и да отворим една нова тема във форума – Електрически коли цени в България – там всеки да може да споделя нещо ново по въпроса или просто да допълва.

Какви електромобили се предлагат в Европа

Предлагането на електромобили като цяло е все още ограничено, но те вече са установен пазарен сегмент, който предстои да се разширява. Ето някои европейски оферти:

  • Nissan LEAF – от €33,990 (след скорошното намаление с €3,000)
  • Renault Twizy – от €6,990 + от €50/месец за батерията (втора употреба има и за под €5,000)
  • Renault Fluence Z.E. – от €25,950 + от €83/месец за батерията (втора употреба и под €20,000)
  • Renault Kangoo Z.E. – от €20,000 + от €73/месец за батерията (употребявани и под €18,000)
  • Renault ZOE – от €20,600 + от €79/месец за батерията (излезе на пазара през януари 2013)
  • Mitsubishi i/Citroen C-ZERO/Peugeot-iOn – втора употреба вече вече и под €18,000
  • smart fortwo electric drive – от €23,680 с батерията
  • Fisker Karma – от €101,000 (офертите са все още супер кът)
  • Tesla Model Sот €72,600 (засега не се намира по обяви в Европа)

Това не са всички предложения, но са достатъчно за добиване на представа. Бързо се забелязва, че в този списък няма германско присъствие, с изключение на smart elektric drive (пропускаме Opel Ampera, за да не дублираме, защото вече се предлага и у нас).

За съжаление трябва да пропуснем чудесни изпълнения като Toyota RAV4 EV, Honda Fit EV и дори електрическия FIAT 500. Всички те (засега) се предлагат само в САЩ, при това само в Калифорния и са известни като "коли за съответствие". Това означава, че автопроизводителите ги правят само за да изпълнят определени изисквания на щата, въпреки че всички те твърдят, че тези модели не са такива и че имат желание да ги произвеждат.

Какво да очакваме пред 2013 г.

Най-вече искаме да се случи поне една електромобилна премиера от голям производител в България. Дали ще е от Renault, дали от Volkswagen или друга компания не знаем – по-важно е да се случи, за да има поне някакво предложение и малко от малко раздвижване. Разбира се, не е никак без значение точно кой електромобил ще ни предложат, предвид не особено големия интерес към струващите по €35,000 C-ZERO или iOn.

Залагаме най-вече на евентуално представяне на Renault ZOE, който вече се продава в някои други държави. Това засега като че ли е най-доброто от към цена и пробег предложение за електромобил от голям производител, което можем да видим скоро и у нас. Електрическият Volkswagen Golf (eGolf) вероятно би раздвижил добре нещата, но го очакваме през 2014-та. BMW i3 продажбите пък стартират през ноември и шансът да се появи у нас до края на 2013 май не е особено голям, а за Mercedes електромобил пък дори нямаме какво да кажем към момента. Не пренебрегваме никоя марка или предложение – всички са добре дошли и дано се приемат добре.

Интересно е дали в България ще се появи и Nissan LEAF, най-вероятно втора употреба, преди старта на официалните продажби, за които вече стана дума, че също се отлагат за 2014 (е, дано ни изненадат по-рано). Това с употребяваните електромобили важи и за всички останали марки и модели. Вече се вижда по някой и друг Aixam Mega City или Reva по улиците и естествено ще наблюдаваме с интерес (и ще подпомагаме партньорската) продажбите на Tazzari Zero и Vromos Kiwi.

Ако вече сте си избрали нещо, дано да намерите най-добрата оферта. Ако пък смятате да изчакате още с покупката на електромобил, ще се постараем да не ви липсва информация за развитие на пазара по света и у нас Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4907 пъти Последна корекция Събота, 21 Юни 2014 01:50
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.