Print this page
Четвъртък, 07 Ноември 2013 09:18

Отначало електро колата може да ти харчи повече ;)

От
2013 tesla model-s
Ток до дупка и кеф до небето :) – Снимка: Edmunds.com
В този блог: Еуфорията от новия ти супер евтин за каране електромобил лесно може да ти вдигне разхода.

Това го разбрахме след чудесния тест драйв, който си устроихме с Tesla Model S. Разтърсващото ускорение и динамиката на тази кола лесно потискат чувството за разход. Но като зареждаш безплатно от бързите зарядни на Tesla как да мислиш за разход...

В началото на октомври на тест драйв дните на Renault електромобили пред телефонната палата леко усмихнат мъж приближава, подава ми декларацията и сядаме в Kangoo Z.E.

"Признавам си, че съм скептичен," започва той с леката иронична усмивка все още на лицето. Виждам интереса в очите му, обаче. Не изглежда като стандартен песимист. Кара дизелов Ford Transit и решил да пробва електро баничарката.

Потегляме и леко обърнат наляво помагам с инструкции и наблюдавам човека. Още в първите секунди лицето му грейна и като пробва за кратко ускорението започна да се смее с радост в гласа. Няколко минути по-късно като слизаше каза, "Не зная как ще се кача обратно в стария дизеляк сега!"

Та, като се качиш в електро кола, еуфорията те обзема много бързо. Естествено говоря за кола с добра динамика и возия. Тихо, пъргаво, забавно, въобще не се сещаш за икономия. Или просто още не си усвоил/а няколкото особености на шофирането с електромобил и съответно шофирането ти не е оптимално или ефективно. На колата и няма нищо в началото – залитането е при теб Laughing!

Кефиш се на ластичните стартове и задминавания при които главата ти не бучи от препускащи някъде пред теб бутала. Натискаш педала здраво и спираш на светофара в последния момент. И още подобни "дефекти" на шофирането на кола с ДВГ, които радостта от новата придобивка ти пречи да преодолееш.

И след известно време за волана започваш да усещаш допълнителния кеф. На първия ни Renault тест драйв по време на Автосалон София 2013 колегата Стефо Николов направи една впечатляваща обиколка с човек зад себе си в Туизито, като след се върна с километър повече прогнозен пробег, отколкото при тръгване (7 км обиколка). Беше денят за журналистически тестове и повечето журналисти се забавляваха, но връщаха колите с грандиозен спад в пробега, заради тоталната ръчка по отсечката.

Но се свиква бързо и в един момент усещаш, че напипваш супер комбинацията от забавно и икономично шофиране. Хем си ускоряваш (малко по-леко от спряло положение, за да не дърпаш прекалено много ток), хем си регенерираш подходящо и карайки само с десния педал попадаш в тотален плен на "връщането на енергия" Laughing.

Чудесно е, особено с яки електромобили като Tesla Model S и дори в началото разходът ти да е по-голям, едва ли ще го забележиш. Но от собствен опит съдя, че бързо ще се осъзнаеш за още по-хубавото, което можеш да си осигуриш. Пожелавам ти скоро да изпиташ всичко това с електромобил. Успех!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4100 пъти Последна корекция Четвъртък, 07 Ноември 2013 10:42
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.