Вторник, 14 Юни 2011 08:30

Автосалон София 2011 – (опит за) електрификация на нация

От
На автоизложението в София, са представени основните марки електромобили - с малки изключения

След шеметния стартов уикенд на автошоуто в София, което бе посетено от рекорден брой хора за тези два дни, решихме да отидем в първия делничен ден, в средата на стандартното работно време и да видим какви са началните впечатления на автопроизводителите.

Първата приятна изненада - на щандовете имаше същия брой мениджъри, консултанти, PR специалисти и добре изглеждащи момичета, както и при откриването. Супер, не е спестен ресурс, дори в по-слабите дни. А и както видяхме, даже в този час имаше доста посетители - и сериозни клиенти, и фенове на колите, и просто зяпащи ентусиасти...

Хитовият кът (какъв ти кът, половин хале) на Great Wall, не правеше изключение - любопитни имаше около всеки от моделите на марката, който задаваха въпросите си на няколкото представители на фирмата. И всеки попита, и всеки научи...Wink. В разговор с бранд-мениджъра на Литекс Моторс Ники Ликьов разбрахме, че концептуалният модел Voleex C20 EV е предизвикал сериозен интерес, а доста от хората са били наясно с концепцията на електромобилите като цяло. Самата електрокола е среден клас хечбек с 4 врати, а полезна идея е захранването на климатичната система (охлаждане/отопление), да става от малък дизелов двигател, като по този начин не се черпи ток от батерията на електромобила. Агрегатът се зарежда като стандартен резервоар на кола, чрез поставен на левия заден калник извод. Буксата за зареждане на електромотора е от дясната страна.'За момента все още не говорим за серийно производство, дори приблизителна цена не е обявена, но твърде вероятно е GW Voleex да струва поне 30% по-малко, от предлаганите в момента марки' сподели още г-н Ликьов. Предвид сериозната атака на нашия пазар, която предприемат Литек Моторс/Great Wall, можем да допуснем, че въпросният електромобил ще е от добре продаваните у нас. Колегата Марто Хаджистойков снима ли, снима четирите красавици в бяло, но така или иначе узнахме името само на една от тях. Нека ви я представим ние, макар че скоро ще бъде толкова популярна, че ще я виждате навсякъде - единствената с черни обувки на снимката, GW Voleex C20 EV:

Електрическият модел Voleex C20 EV може да се превърне в хитов за Great Wall на нашия пазар

Следващ в маршрута ни, бе секторът на Chevrolet, където на челно, видно и стратегическо място, се помещава култовият Volt. Отново нужното внимание и отношение, компетентен коментар за колата, приятелско отношение и ведра усмивка - този път от Владимир Павлов, мениджър продажби в Generous Auto Ltd. Споделихме една и съща позиция, относно нуждата от държавна дотация при закупуването на електромобили, необходимостта от други стимули (коментираните на сайта ни постоянно: ДДС, Автокаско, размер на пътния данък и др.).

Софийските представителства на Chevrolet са обединени на автосалона

Като пристъпихме към конкретни параметри за Chevy Volt, премиерата му у нас, какво предстои и колко ще струва, към разговора ни се присъедини и PR мениджъра на Chevrolet за България - Владимир Тодоров. 'Рано е да се говори за поръчки на колата, макар че интерес има и хората вече познават модела - все пак, това е първият сериен електромобил в света. Вероятно до края на годината или в началото на другата, ще разполагаме със собствени тестови бройки, тъй като конкретно този електромобил, е доставен само за изложението, което все пак е успех. Още по-голям успех обаче е фактът, че вероятно България ще е единствената от балканските страни, в която ще се предлага Volt! Това е голям плюс за нашите клиенти и за нас като представителство в частност. Цената, на която ще се предлага модела е 42.000 евро (около 82.000 лв), а това вероятно ще стане след около година. Ако има помощ от държавата, ще е добре дошла за клиентите, но компанията ни е решена да предлага модела, независимо от политиката на страната.' - смята г-н Тодоров.

Всъщност, като за тепърва развиващ се сегмент у нас, електромобилите са добре представени на софийското изложение. От големите имена в сектора, отсъства само Nissan LEAF, но това е вероятно ход на концерна Renault-Nissan, с който под светлините на прожекторите се поставя перфектно представеният на София 2011, Renault Fluence Z.E.

Европейският вариант на Volt - Opel Ampera, е наличен и може да бъде разгледан, а идентичните Peugeot iOn и Citroen C-Zero, също очакват любопитните и заинтересовани свои фенове на съответните подиуми.

Citroen C-Zero ще се предлага у нас, може би догодина?

За тези, които тепърва откриват творението 'електромобил', както и за тези, които вече са наясно, ще е полезно да се разходят до Автосалон София 2011 - интересно е, ще видите колите, за които пишем тук и най-важно - ще е ясно, че това не са коли от бъдещето, това са реални технически продукти, които скоро ще са тук, ще са ни от полза и трябва да сме адекватни на навлизането им. Това се случва в нашата ера, сега и е исторически етап, които ще е коментиран след...половин век, да кажем.

А ако все пак електроколите ви изглеждат нереални и футуристични - вече не е така; може би бъдещето е настъпило...

eCars.bg

Прочетено 4051 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:13
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.