С 44 лв е намалена екотаксата за електромобили

Блог

В този блог: Правителството намалява екотаксата за електромобили от 146 лв на 102 лв.

Държавата ще облекчи екотаксата за електромобили с 44 лева спрямо сегашната. Този "стимул" за употребата на електромобили е въведен с промяна в наредбата за продуктова такса, приета от Министерския съвет...

С промяната в наредбата се актуализират продуктовите такси за всички автомобили, като целта е да се стимулира употребата на нови и по-екологични коли и да се ограничи употребата на стари и по-замърсяващи. Ето как се намалява таксата за нови коли:

  • За хибриди с 8 лева – от 146 на 138 лв;
  • За електрически с 44 лв – от 146 на 102 лв;
  • За нови коли с 22 лв – от 146 на 124 лв;
  • За стари коли над 10 години, с 8 лв нагоре – от 267 на 275 лв.

"Промените, които предлагаме, са изражение на политиката за преминаване към по-нови превозни средства, но не генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си позволят", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Намаляване на данък е добра новина. Остава въпросът дали трябва да облагаме електромобилите с такъв данък въобще (поне на този етап)? При €5,000 субсидия за покупка в някои европейски страни практиката е да се помага за намаляване на цената...

С новата пилотна програма за 20,000 лв субсидия на електромобил за администрацията имаме първа сериозна стъпка в тази посока. Ако заделим ресурс за такова подпомагане и за физически и юридически лица можем да влезем още повече в унисон с европейските практики за стимулиране на електрическата мобилност.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Този "стимул" за употребата на електромобили
е меко казано жалък. От колко години вече нормалните страни имат от 2 000 до 5000 евро помощ при покупка на нов електромобил, а при нас 44 лева продуктова такса!

Rumen Velinov
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения