"Ми те хората си зареждат повече вкъщи"

Блог
В този блог: Ако си имаш гараж за електромобила, вероятно и ти ще мислиш така.

За първите ЕМ потребители е различно – повечето хора, купили още сега електромобил имат възможност да си го зареждат. Затова и след няколко години тестове с MiniE и ActiveE не ми е чудно, че от BMW идва мнение от типа: "Обществената инфраструктура всъщност въобще не е толкова важна, защото повечето хора си зареждат у дома"...

Думите са на един от членовете на борда на BMWД-р Херберт Дийс. Лесно е да се стигне до този извод, като голяма част от първите ти потребители ти казват, че почти не използват обществена зарядна станция. Просто си е логично дори. Като можеш да си зареждаш в гаража за какво ти е да си оставяш колата някъде по града?!?

Обаче какво правим с електромобил пред блока? Бързо си отговарям със следните 2 варианта (любопитно ми е да видя твоето мнение в коментарите):

  1. За няколко години технологията за бързо зареждане се развива така, че половин батерия, примерно, може да си заредиш за 3-4 минути;
  2. Ако това не стане за няколко години, зарядни станции по фирмените паркинги може да са по-удобни от тези на обществени места.

С първия вариант ще сме си като сега като на бензиностанция – просто зареждаме някъде за няколко минути и това е. Става само с бързи зарядни станции обаче.

С втория, ако последните се монтират по-бавно във времето или пък технологията за бързо зареждане се позабави откъм забързване :), на фирмения паркинг да има зарядни може да ти е изходът от ситуацията.

Но както в един коментар наскоро сподели Петър Стойчев от Бургас (кара Opel Ampera), като идва в София зарежда при приятели. Точно това ме провокира да напиша блога за зареждане на електромобил при приятели. На обществена не е зареждал – по причина "малко на брой и скъпо зареждане".

Аз като автор на този блог, намирам за важно да се разширява (и то бързо) зарядната инфраструктура за електромобили. За няколко години с eCars.bg разбрах защо това е важно – заради подсъзнателното спокойствие у хората, че "Има къде да заредя". Просто тези устройства са нужни, за да се знае, че можеш, както и сега с ДВГ кола, да заредиш когато ти е необходимо. Колко ще се ползват е друг въпрос.

В BMW с времето вероятно ще си променят мнението, а и в различните държави няма да е еднакво положението. Сега повече ми се струва, че имат проблем с подготовката на своя персонал за продажбите на BMW i3, както разбирам от един от последните блогове на Том Малогъни от Ню Йорк. В България още не се задава предлагане, та нямам идея как ще е с нашенските BMW дилъри.

Но това е друга тема, по която в момента си заформям блог за това как са нещата по въпроса у нас. Не само с BMW, а и с другите марки/дилъри, които (ще) продават електромобили. Това, в eCars.bg ни интересува живо и с удоволствие ще помогнем на всеки дилър, както Том го прави за BMW i дилъри в щатите и дори в Канада (ще се учудя, ако този му блог не промени подхода на BMW към обучението на своите служители и дилъри за i-колите.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Често съм мислел, че освен парите, липсата на гараж е едно от нещата които ми пречат да си взема електро кола. Аз живея близо до Западен Парк в София, и тук има толкова много "италианци", че каквото има на паркинга пред блока всичко се гепи. Представям си ако има колонки за за зареждане! Докато измислят начин да я откраднат, сигурно поне кабела ще ти тафнат! Няколко пъти! Безжичното зареждане звучи яко, но не ми се вярва да е лесно приложимо сред нашите панелки, а и аз винаги съм бил...

Често съм мислел, че освен парите, липсата на гараж е едно от нещата които ми пречат да си взема електро кола. Аз живея близо до Западен Парк в София, и тук има толкова много "италианци", че каквото има на паркинга пред блока всичко се гепи. Представям си ако има колонки за за зареждане! Докато измислят начин да я откраднат, сигурно поне кабела ще ти тафнат! Няколко пъти! Безжичното зареждане звучи яко, но не ми се вярва да е лесно приложимо сред нашите панелки, а и аз винаги съм бил скептичен към индукцията

Виж още
Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума