SUV манията ще иде в нови измерения с Tesla Model X

Блог
В този блог: Електрическият SUV на Tesla се бави, но има една силна индикация, че ще се търси много.

Да направиш кола с отварящи се нагоре врати очевидно е голямо предизвикателство. Това е и една от причините Tesla все още да се бави с Model X – както сам Елон Мъск призна, крилатите врати и желанието да представят изцяло ново усещане на хората, са високи върхове за изкачване...

Model X е все още на етап резервации и мисля, че още дълго време ще бъде така – няма да можеш да си купиш от налични на склад. Но забавянето е за добро – Tesla отстранява множество грешки при Model S, което означава, че до голяма степен Model X няма да страда от проблемите на своя предшественик. И като се има предвид, че Tesla прави коли на поточна линия само от две години, електромобилите им са изненадващо (за много невярващи) надеждни, а обслужването е на изключително ниво.

В комбинация с по-високото стандартно оборудване и повишената надеждност обаче има нещо друго, заради което прогнозирам, че Model X ще се продава като топъл хляб. Това е обемът на продажбите на Mitsubishi Outlander PHEV.

Имахме възможността да го пробваме по време на eCarTec Мюнхен 2013, но тестът беше твърде кратък и не останах особено впечатлен от интериора. Возия, поведение на пътя и пробег просто нямаше как да пробваме на тестовия полигон на изложението. Само че сега има значение не моето мнение, а това, че към второто тримесечие на 2014 Mitsubishi е продала над 33,000 Outlander PHEV – 15,000 в Япония и 18,000 в Европа.

Факт е – SUV моделите се търсят много. И ето, първият с електро система (Outlander PHEV) при това с ограничен до около 40 км пробег на ток, се купува толкова много. Представи си какво ще е с доста по-мощния, новаторски и различен от другите в толкова много отношения изцяло електрически Model X, който на всичкото отгоре можеш да караш безплатно, ако зареждаш на Supercharger станциите на Tesla. А те, за моя изненада, идват в България още през 2015 г.

Зная, че има българи поръчали Model X. Вероятно ще си получат колите по някое време по средата или през втората половина на 2015 г. И предсказвам, че Model X ще е новият хит, за сметка на модели като Mercedes-Benz ML или BMW X5.

През това лято Tesla преоборудва своята фабрика във Фримонт, Калифорния, за да се подготви за предстоящото производство на Model X. Но тя е огромна и капацитетът и не се използва дори на 50 процента. С втори модел в гамата обаче, който някои предричат, че ще се продава повече дори от Model S, заводът ще се изпълва все повече с роботи и кипящ труд.

И всичкото това е една прелюдия към масовия Model III, който би трябвало да се появи някъде през 2017 г. Мъск обяви цена за САЩ около $35,000, която компанията планира да постигне с построяване на нова Гигафабрика за батерии, чиято цел е да намали с 30% цените на батериите. И това някъде там, през 2017 г.

Дотогава на пазара вече ще има и много употребявани Model S и вероятно X. А с увеличаване на Supercharger зарядните станции и обещанието на Мъск, че зареждането на тях ще е безплатно до живот (поне за Tesla електромобили), много хора ще могат да вкусят от новия, чист, модерен и, хайде да не е безплатен, но много по-евтин личен транспорт, съвсем скоро.

Пожелавам ти да си от тях и да се наслаждаваш максимално на промените, които електромобилът ти ще провокира у теб. Зная, че ще се изненадаш от някои от тези промени и ще се радвам да ги споделяш във форума или в раздела Отзиви за електромобили в KaramEL.bg

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения