Европейската Комисия си избра китайски електро таксита

Блог
В този блог: Китайската компания Build Your Dreams (BYD) спечели договор от ЕК за доставка на 50 електрически таксита.

Сега служители на Европейската Комисия ще се возят на китайски електро коли, вместо на такива произведени от Renault-Nissan алианса, например...

Френски и японски електро коли не липсват – Renault ZOE и Nissan LEAF в компактния и среден сегмент и Nissan e-NV200 или Renault Kangoo Z.E. в този на лекотоварните (миниванове). Но въпреки това при избора на ЕК са били предпочетени възможностите на BYD e6!

Решението е странно и противоречиво, предвид че европейските автопроизводители имат нужда от подкрепа за електрическата мобилност, а в допълнение цената на BYD e6 не е никак конкурентна – стартира от €48,000. E6 обаче има едно солидно предимство – пространството за пътниците на задната седалка е по-голямо от това при LEAF (и особено ZOE), с които по-скоро може да се сравнява.

Електромобилът на BYD има и значително по-голяма батерия с капацитет 60 кВтч, с която според своите създатели може да изминава до 300 км. Не сме попадали на такова потребителско потвърждение, но пък сме виждали на видео как e6 се затруднява при изкачване на баири...

С този пореден e6 договор (такива таксита има вече в Шенжен и Амстердам), BYD продължава да заема добри позиции в надпреварата за електрифициране на обществения транспорт. Компанията предлага и тества електрически автобуси в различни държави по света и дори трябваше да произвежда такива в наш Брезник, но засега това не се случва.

Че няма да се возят на европейски електро таксита в ЕК може да е неприятно за някои хора, но е важно, че стигаме до момента в институцията да дават добър пример с използване на електро возила вместо такива с ДВГ. Сега изборът падна върху китайски електромобили – да видим какви ще се следващите.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари