Formula E на живо по БНТ HD с подкрепата на Renault България

Събития
В този блог: Renault България е официален спонсор на излъчването на целия първи сезон на Formula E по БНТ HD.

Имаме удоволствието да потвърдим новината, че Formula E влиза в българския ТВ ефир – Renault България подкрепи БНТ HD за закупуване на правата за останалите 9 старта от дебютния шампионат на сериите – предаванията на живо започват от Малайзия на 22 ноември. Трасетата ще бъдат по улиците на градове като Берлин, Лондон, Монте Карло, Маями и Буенос Айрес. Коментатори на състезанията ще бъдат Иван Тенчев, Георги Иванов и Иван Петров...

След като отразихме първото (завършило със зрелищна катастрофа) състезание от сериите, в днешния следобед получихме лични съобщения в eCars.bg и коментари във форума за новината. Благодарим на привързаните към електромобилната идея потребители за анонса и веднага направихме връзка с нашите приятели от Renault България и БНТ. Информацията е събрана и всичко е официално – сериите ще бъдат излъчвани директно по БНТ HD с професионален коментар на български език.

Как се стигна до това излъчване

Историята тръгва от водещия на Зелена светлина по БНТ и наш чудесен приятел Милен Атанасов, който не пропуска възможност да прави предавания за електромобили и зелени технологии.

"В средата на септември, покрай едно от предавания на Милен, съвсем случайно разбрахме за новия шампионат FIA Formula Е. Скромният ни колектив се зае със задачата да вдъхне живот на най-новия канал на БНТ – БНТ HD, решихме, че подобен шампионат отговаря напълно на профила ни и се заехме да осигурим бюджет за закупуване на правата. Милен помогна да се свържем с някои хора в средите на зелените технологии, но нещата се случваха много бързо и беше много трудно да намерим рекламодатели за толкова кратко време," казва ми привечер в разговор по телефона Иван Петров от БНТ HD, който ще бъде един от тримата коментатори на състезанията.

"В процеса на преговори с FIA за правата самите те ни насочиха към Renault, като основен играч в този шампионат. Споменаха, че Renault спонсорира излъчванията в почти всички европейски страни. Така се свързахме с Renault България и те откликнаха моментално," добави Иван.

За самите предавания екипът на БНТ HD планира кратки студия (10-15 мин) преди всеки старт, с 52-минутен блок акценти прикрепен към повторенията. Интервюта преди и след старта, най-интересното от целия състезателен ден и въобще всичко, с което сме свикнали от коментарите на Formula 1. Ще коментират Иван Тенчев, Георги Иванов и Иван Петров.

За Formula E сериите

След първия ни блог за Formula E в прес съобщението на Renault България сега намираме още добре поднесена информация, от която ще научиш повече за шампионата (кликни тук за технически подробности и календар):

НОВАТОРСКИ И РЕВОЛЮЦИОНЕН ПРОЕКТ

През 2011 г. Международната Автомобилна Федерация заявява своето желание да създаде 100% електрическо състезание. В унисон с предизвикателствата пред автомобилната индустрия, този шампионат трябва да допринесе за новите разработки, като същевременно привлече вниманието на публиката към една мобилност, загрижена за устойчивото развитие.

Обединяващ енергия, технология, спорт, наука и музика, проектът на Алехандро Агаг – испански бизнесмен, ангажиран с автомобилния спорт – получава зелена светлина от FIA на 27 август 2012 г. Впоследствие, продуцентът на шампионата поверява на Spark Racing Technology задачата да създаде и изработи първите четиридесет болида на Formula Е. Сред техническите партньори, въвлечени в тази авантюра, Renault играе централна роля, конструирайки електрическото задвижване.

10 ЕКИПА, 20 ПИЛОТА И 40 БОЛИДА

Шампионатът на FIA Formula Е започва с десет отбора с по два автомобила. Подиумът на стартовия сезон се оказва доста сериозен, тъй като 10 от пилотите, са карали във Formula 1 през кариерата си. По време на един манш всеки конкурент разполага с два електро болида, които може да използва според нуждата. Тоест, обиколката съдържа една задължителна смяна.

НОВАТОРСКИ СЪСТЕЗАТЕЛЕН ФОРМАТ

Състезанията се провеждат по идентична схема. Концентрацията в един единствен ден позволява да се ограничат вредите за града и околностите, както и експлоатационните разходи на отборите. А най-хубавата част се състои в анимацията на събитието. Слабият звук от автомобилите е съвместим дори с организирането на концерти по време на състезанието!

В сутрешните часове, два свободни тестови сеанса дават възможност на конкурентите да опознаят трасето и да оптимизират настройките. В ранния следобед, квалификациите се провеждат в четири серии по десет минути с по пет претендента на пол-позиция при всяка серия.

Самата надпревара – или Е-Prix – се случва в рамките на около един час, с по една задължителна смяна на електромобила за всеки пилот. За разлика от свободните тестове и квалификациите, които се провеждат с пълната мощност (200 кВ – 270 к.с.), при гонката мощността е ограничена до 150 кВ (202 к.с.). Тримата пилоти, най-популярни сред любителите на автомобилния спорт, могат да ползват бонус от феновете, така наречения FanBoost (180 кВ за 5 секунди).

Точките са разпределени според обичайната схема на FIA (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 и 1 точки). Пилотът на пол-позиция получава три допълнителни точки, а авторът на най-добрата обиколка – две точки. В края на сезона, титлата Световен шампион сред пилотите ще бъде изчислена като не се взима предвид най-лошото класиране на всеки. Световният шампионат за конструктори на автомобили ще вземе предвид резултатите и на двата автомобила на всеки отбор.

И ние научихме повече за създаването на сериите, а друг важен и значим факт е желанието на Алехандро и неговият екип да популяризират електрическата мобилност чрез новите серии. За целта организацията помага и с монтиране на зарядни станции в градовете, както и с различни други събития и, разбира се, най-вече със самите състезания.

Сега остава да ти пожелаем емоционални моменти със супер електромобилния шампионат и да споделяш впечатления след състезанията във форума или коментарите.

Б. авт. – Чудесен подарък за моя рожден ден на 22 ноември!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин