Proterra Catalyst електробус с еквивалент на под 11/100 разход

Електромобили
В този блог: Американската компания Proterra завърши тестовете на Proterra Catalyst електробус.

Резултатите от тези тестове са много по-висока ефективност, справяне с по-стръмни баири и по-добро ускорение...

Ако приемем, че един дизелов автобус харчи 40-50 л/100 км, еквивалентът при Proterra Catalyst е 10.7 л/100 км. Според Proterra новият електробус е също и с около 15% по-енергийноефективен от най-близкия конкурентен електробус на пазара. Говорим за клас 12 метра.

Предстои да се види в реални условия, но тези сметки са фрапиращи, защото такъв голям автобус с разход по-добър от този на повече SUV машини на пазара би бил феноменален.

Изкачването на баири е проблем за сегашните електромобили, защото дърпа доста от батерията. Представи си за тежка машина като електробус... При тестовете на Catalyst екипът на Proterra е изкачил път с 15.5% наклон, което казват, че е безпрецедентно за електробус досега.

Catalyst е изработен от усъвършенствани композитни материали, тежи около 12.5 тона и ускорява до 30 км/ч за 6.7 секунди. Задвижващият електромотор с постоянни магнити е с пикова мощност 220 кВт и въртящ момент 678 Нм. Свързан е с Proterra 2-степенна автоматична EV трансмисия, а енергията идва от Lithium Titanate батерии (FC система), които могат да се зареждат супер бързо. Има и никел-манган-кобалт батерии за удължаване на пробега (XR система).

Капацитетът на батериите е от 53 кВтч до 131 кВтч за FC (Fast Charge системата) и според Proterra презареждането им може да стане за под 10 минути. Ако не знаехме за вече работещия електро ферибот на Siemens в Норвегия, и тестовите електробуси в Пилзен, щеше да ни е трудно да повярваме. Но тези мощности и супер бързото електрическо зареждане са факт.

Съответно Catalyst XR системата с удължен пробег е с батерии от 129 кВтч до 321 кВтч. Там зареждането става за малко повече от час. За толкова се зарежда и 85 кВтч батерията на Tesla Model S на Supercharger зарядно.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума