BMW тройка на ток с батерия като на Tesla след две години

Електромобили

В този блог: Германското издание Autobild пише за BMW 3 с 90 кВтч батерия от 2018 г.

Кой ли се изненадва, че такава информация излиза точно там, но по-важното е в две други неща – както заглавието показва, има друг при това много по-нов играч пред германските автопроизводители, но пък и те все пак се раздвижиха в посока електромобили...

До голяма степен тласък на това раздвижване дава супер скандалът около Volkswagen кръстен с гръмкото име Дизелгейт, а в първата седмица на февруари ще има среща м/у канцлера Меркел и изпълнителните директори на BMW, Daimler и VW специално за електромобилите.

Според информацията в Autobild, бъдещите електро коли на BMW ще са базирани на CLAR платформа с модулна 90 кВтч батерия, като на Tesla Model S и X. Целта е с такава батерия електромобилите на BMW да постигат 400-500 км пробег с уговорката, че това вероятно няма да се получава при типичните за Германия магистрални скорости от типа 180-220 км/ч, че и нагоре.

Третата серия на BMW прави около четвърт от продажбите на компанията и електрическа тройка изглежда като логичен и стратегически ход.

Зад решението за 90 кВтч батерия очевидно седи желанието за осигуряване на повече пробег, но изниква един интересен въпрос. Защо BMW ще сложи толкова голяма батерия на своя масов електромобил от средния клас? За сравнение, Bolt предложението на GM идва с 60 кВтч батерия и с такава най-вероятно ще е Tesla Model 3. ОК, Model 3 може да е и със 70 кВтч батерия. Причината е в цената на кВтч и тъй като целта е да се изкарат на пазара по-евтини електромобили, трябва да се намери златната среда откъм батерии за най-подходящо съотнощение капацитет/цена.

Наистина, след като гигафабриката на Tesla заработи през 2017 г. цената на кВтч постепенно ще започне да спада, но ми се струва по-скоро, че ще усетим значителен спад някъде около 2019-2020 г. – трябва си време едно такова съоръжение и въобще колективно усилие в тази посока да даде сочен плод.

Засега няма официално потвърждение от BMW за електро тройка през 2018 г. По-сигурен е анонсът, че i3 ще получи повече пробег по някое време тази година, което е важно, защото електромобил с около 200 км с едно зареждане звучи по-добре от 100 или 150 км.

От: Automobile-propre


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения