Супер електро камион с удължител на пробега, 40" ТВ, 4G и още

Електромобили

В този блог: Камион с 320 кВтч батерия и 1900 км пробег с газов удължител.

Nikola Motor е нова компания, която разработва изключителен електрически камион с удължаване на електро пробега, наречен Nikola One. Както и при Tesla Motors името очевидно е вдъхновено от физика Никола Тесла, но за разлика от компанията на Елон Мъск, в Nikola Motor се целят в революция при камионите...

Смятат да я направят чрез алтернатива на дизеловите камиони – Nikola One е електрически камион концепт с 320 кВтч батерия и система за удължаване на пробега задвижвана с природен газ за над 1900 км с едно зареждане (на ток и газ).

Преди допълнителните технически подробности, изненадващото е, че компанията обяви, че е получила над 7,000 поръчки с депозити за електрическия камион на стойност над $2.3 милиарда. Технологично твърдят, че са с 10-15 години пред всички останали производители откъм икономичност и ниво на емисии.

Интересно е, че рекламират електро камиона "без нужда от зареждане с ток", защото газова турбина зарежда батериите в движение. В зависимост от терена, скоростта и товара пробегът само на ток е 160-320 км (100-200 мили), но мощността е огромна – 2000 кс, с 5000 Нм въртящ момент. Максималната скорост на баир с товар е малко над 100 км/ч.

Ето техническите параметри на Nikola One:

  • 6X6 100% Електро задвижване
  • Мощност – 2,000 кс
  • Въртящ момент – 5,000 Нм
  • Пробег 1900 км
  • Батерия – 320 кВтч

Предложението на Nikola Motor изглежда и още по-интересно, защото срещу $5,000 месечно собственикът на камиона получава безплатно зареждане за неограничен пробег. За сравнение, според компанията само горивото на дизелов камион излиза $10,000 месечно.

Има значителна промяна и в кабината. Заради липсата на голям дизелов двигател отпред, мястото на шофьора е много по-изтеглено, а извитото челно стъкло осигурява панорамна гледка. Отзад има две легла, извит 40" 4К телевизор, WiFi и 4G, вграден Apple TV, компютърно бюро, голям хладилник, фризер, килер и др.

Сега компанията е на етап привличане на инвестиции в размер на $300 милиона, които ще бъдат използвани за изработка и тестове на прототипи. Планът е да покажат готов камион някъде през декември.

Ето линк към страницата на Nikola Motor за повече подробности.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

браво, прекрасно!
хайде да излезнат и добри автобусни фирми ...

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари