Електрическа 'Варшава' при това супер футуристична

Електромобили

В този блог: Изненадваща електро концепция от Полша, предвидена за малко производство.

Изникна сякаш отникъде, като се има предвид, че сега поляците не правят коли камо ли супер футуристични – електромобил с удължен пробег от Полша, наречен Varsovia, обещаващ лукс, който никоя друга кола в света не предлага...

Идеята е на базираната в полската столица Varsovia Motor Company, но не е само концепция – предвиждат макар и ограничено производство.

Технически е електромобил с удължен пробег, като Fisker Karma, Chevrolet Volt или BMW i3 REx, но с повече пробег (поне от i3). На страницата на компанията http://www.varsoviaconcept.com/ няма технически данни, но пише, че задвижването става с електромотори, а малък двигател с вътрешно горене служи като генератор, с чиято помощ електромоторите да продължат да работят и след изчерпване на тока в батерията.

Чисто на ток дават пробег около 350 км плюс още 500 км с генератора, но това ще да е по новия евро цикъл на шофиране, който всички обичат да използват, за да ни показват повече пробег. Ако е така, реалният ще е по-скоро към 250-270 км (на ток).

varsovia-polska-elektro-koncepcia

За изработката на Varsovia ще се използват леки материали, което означава тегло около 2,000 кг и под 5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч, с максимална скорост около 200 км/ч. Точно тези параметри обаче не са част от представата ни за "никоя друга кола в света".

Вътре нещата са прилично футуристични – задната седалка се превръща в модерен офис. Компанията иска да предефинира понятието лукс и хората, возещи се във Varsovia, да я приемат като мобилен офис, вместо като автомобил. Затова предната седалка може да се свали, отваряйки повече пространство за задните пътници, а вратите се отварят нагоре за по-лесен достъп.

Естествено са добавили вграден компютър, таблет, клавиатура и мишка, които може да се синхронизират лесно с мобилни устройства. Има и сателитен интернет, както и два 19-инчови прозрачни екрана, които се сгъват в покрива на колата, когато не се използват. Може също така да се използват като един 38-инчов екран.

Седалките са с охлаждане, отопление, масаж и настройка за степента на твърдост, като могат да се напасват според тялото и теглото. По-футуристичното тук е, че камери и сензори отчитат емоционалното състояние и могат да променят осветлението и музиката.

Екипът на Varsovia иска колата да е супер екологична и затова в нея няма пластмаси, а повърхностите, които ще бъдат докосвани с ръце, са направени от антисептични материали, третирани против задържане на мръсотия.

Varsovia ще бъде показан на някой от следващите големи автосалони и планът е да влезе в производство след 2018 г. с максимум 50 броя годишно.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари