Tesla ограничава мощността на топ моделите заради многото ластици

Електромобили

В този блог: P90D модели на Tesla с ограничения на мощността в Launch mode.

Прекомерното натоварване обикновено предизвиква аварии или по-бързо износване на механични компоненти. Важи и за електромобилите на Tesla...

Особено тези с Launch mode – електронна функция, с която Model S и X ускоряват още по-бързо от място. Честата употреба обаче причинява стресово натоварване на задвижващата система.

Явно в Tesla са установили, че се случва точно това и в резултат ограничават използването на функцията. По-рано през годината Tesla вдигна с 37 кВт мощността на топ изпълнението Model S P90D с Ludicrous mode и увеличи капацитета на батерията до 1,600 ампера.

Миналата седмица в Tesla Motors Club форума беше отворена тема за слух, че Tesla може да ограничи изходящата мощност след някакъв брой включвания на Launch mode функцията. В нея собственик на Tesla Model S P90D очевидно засегнат от ограничението, пише:

"За съжаление, потвърждавам, че е вярно. Моята кола беше ограничена точно след 8.0 ъпдейта и още отначало бях убеден, че има връзка с това. Направих много тестове и пратих мейл на Tesla с резултатите. Преди ограничението му колата си дърпаше около 1,600 ампера от батерията (512 кВт) при пълен заряд, а сега дърпа само около 1,500 ампера с мощност 480 кВт, което е загуба на 40 кс за кола на 4 месеца."

И отговорът от Tesla е:

"Благодарим ви за отделеното време. Използването на Launch mode увеличава стреса върху цялата задвижваща система, което скъсява нейния живот и причинява по-бързо износване на различни компоненти. В зависимост от използването на Launch mode, компютърът може да ограничи наличната мощност по време на използване на функцията, за да защити задвижващата система. Това е стандартна стратегия прилагана и при топ модели на други марки. С надстройка до P100D Ludicrous това ограничение ще отпадне, тъй като тази версия на нашите електромобили няма ограничение в Launch mode."

Проблемът в случая по-скоро е от липсата на известие към собствениците на Tesla електромобили за това ограничение, което се е случвало и преди като пропуск в Tesla. В потребителското ръководство на колите има страница за Launch mode, но на нея не пише нищо за ограничения.

От ограничението изглежда са засегнати само P90D коли, но е и логично да няма ограничения при заплащане на допълнително $10,000 (за Ludicrous), които покриват евентуални разходи за ремонти на компанията.

Колкото до разликата между 1,600 и 1,500 ампера и няколко стотни от секундата в ускорението... всеки си преценява какво го вълнува и кое колко му е важно.

От: Electrek


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума