Електробус полу влак – Made in China

Електромобили

В този блог: Много народ, много возила му трябват. И големи – като новия електробус приличащ на мини влак, представен наскоро в Китай.

Според създателите му това е първият в света влак без релси – хибридно возило, което може да се управлява само (въпреки че на снимката виждаме водач) и е нещо средно между влак и електробус...

Точното име на тази гъсеница на колела е Autonomous Rail Transit (ART), показана за пръв път в Жужоу, провинция Хунан. Много прилича на къс влак, с три вагона, но се движи по виртуална линия вместо по релси, което реално го прави електробус.

ART побира до 307 пътника (опаа) и може да се движи с до 70 км/ч като в момента го тестват по трасе с дължина 6.5 км в града. Компанията създател CRRC се надява до следващата година вече да е пуснат в експлоатация. С ART целта им е не само да борят задръствания, но и да спомогнат за намаляване на силното замърсяване на въздуха.

Возилото се задвижва само с батерия и за 10 минути поема заряд като за 25 км пробег. Сходно е тествания преди години в София електробус (с ултракондензатор), който се зареждаше за около 7 минути на Сточна гара и можеше да измине разстоянието до депо Искър и обратно (23 км) с този заряд. Разликата е в това, че този електробус беше колкото един от трите вагона на ART.

Към тях обаче могат да добавят още при нужда, та да заприлича още повече на влак. В движение ART следва двойна пунктирана линия по маршрута и разчита на сензори като на все по-бързо развиващите се автономни електромобили.

Работата по ART е започнала още през 2013 г. в търсене на решения за облекчаване на тежките задръствания в китайските градски центрове. В отговор CRRC е успяла да разработи ART като рентабилно решение почти на цената на конвенционален автобус. Мда, това с по-евтиното производство китайците определено го умеят.

От: Ibtimes


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения