Служители на Daimler планират стачка заради производството на електромобили

Електромобили

В този блог: Притеснени за работните си места и бъдещето на ел. колите служители на Daimler планират протест.

Работниците в завода за двигатели на Daimler в Щутгарт планират да намалят работното си време в знак на протест срещу неясното бъдеще на компанията и опасенията, че много хора ще загубят работните си места заради преминаването от конвенционални към електрически модели...

Преди две години от Daimler споделиха, че смятат да инвестират над един милиард долара в завода в Унтертюркхайм, но очевидно новината за предстоящите промени носи със себе си сериозна доза загриженост.

През 2015 г., Петер Шаберт, ръководител на производството на двигатели и мениджър на обекта в завода в Унтертюркхайм, сподели, че "заводът ще получи инвестиции в размер на милиарди през следващите няколко години за реорганизация и модернизация на нашето производство".

Наскоро обаче анализатор от Evercore ISI коментира в интервю за "Блумбърг", че: "Особено в Германия, където имат все още ограничено ноу-хау за производство на батерии и производствен капацитет, има голяма загриженост, че преходът от конвенционалните двигатели ще коства работните места на милиони хора".

В момента това би трябвало да звучи като сериозно предупреждение за всички тези хора и протестът им е напълно разбираем предвид обстоятелствата.

Преговори между работниците и Daimler вървят още от май насам, но по думите на доста от служителите компанията не само не прави нужното, за да намали тревогите сред персонала си, а точно обратното.

От Daimler се стремят да изчистят притесненията за бъдещи работни места, но също така виждат и възможен вариант за пренасочване на инвестициите в случай че не се постигне желаното споразумение.

"Трябва да станем конкурентни в производството на батерии в световен мащаб и можем да намерим дългосрочно решение само с ефективно споразумение".

Промяната в тези големи компании, които все още се крепят на старото, няма да е никак лесна, но със сигурност ще трябва се отнесат доста сериозно към ситуацията, защото на практика не могат да си позволят провал, ако искат да присъстват на новия пазар на електромобили.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари