Ford навлиза на китайския пазар на електромобили чрез съвместно дружество с Anhui Zotye Automobile

Електромобили

В този блог: Ford ще работи съвместно с един от водещите производители на електромобили в Китай по нова електромобилна марка.

Планът за електрификация на Ford определено попадаше в графата "разочароващ" за феновете на марката, които очакваха електрическо возило, но компанията продължи да се фокусира върху хибридни автомобили обявявайки пристигането на първият изцяло електрически Ford чак през 2020г.

След смяната на изпълнителния директор на Ford обаче изглежда има бързо раздвижване в посока електрификация и първият сигнал за това е подписаният тази седмица меморандум за разбирателство с един от водещите производители на електрически превозни средства в Китай, Anhui Zotye Automobile, за създаването на съвместно предприятие за разработване и продажба на нова линия от изцяло електрически автомобили на местния пазар.

Китай е най-бързо развиващият се пазар в света за нови енергийни превозни средства (NEV), а от Ford очакват пазарът на NEV в Китай да нарасне до шест милиона бройки годишно през 2025г., от които приблизително 4 милиона изцяло електрически.

Въпреки сериозните промени, които се случват в Китай и взимането на все по-драстични мерки от Министерството на околната среда съобщават че през първите седем месеца на тази година качеството на въздуха в Северен Китай продължава да се влошава и в 13 от най-големите градове в северната част на е регистриран ръст от 11,6% на PM2.5.

Zotye Auto е сред първите автопроизводители в Китай, които предлагат само електрически превозни средства и са лидер по продажби на малките електромобили с продадени над 16,000 бройки през юли тази година - ръст от 56% спрямо същия период миналата година.

Произведените електромобили ще бъдат продавани под нова местна марка, собственост на новото съвместно предприятие, и ще се стремят да заемат значителен дял от китайския пазар на електромобили.

Допълнителни подробности, включително информация за марката, продуктите и обемите на продукцията, ще бъдат обявени на по-късна дата след сключването на окончателно споразумение и одобрения от регулаторните органи

Като част от ангажимента си за глобална електрификация Ford планира инвестиции на стойност $4.5 милиарда в производството на електромобили, които да предлагат на клиентите повече възможности и производителност.

Ford планира да въведе 13 нови електрифицирани автомобила в световен мащаб през следващите пет години, включително изцяло електрически малък SUV, който да се продава в Азия, Северна Америка и Европа.

Това ще бъде и една добра възможност за Ford да увеличат пазарния си дял в страната и да увеличат отново продажбите си, които са спаднали със 7% през последната година, а освен това новите изисквания за електромобилни квоти в Китай вече принуждават чуждестранните автопроизводители да се отнесат по-сериозно към електромобилите, ако искат да останат на този пазар.

Още по темата:

 


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения