BMW инвестира в твърди батерии за следващото си поколение електромобили

Електромобили

В този блог: BMW се присъединява към подкрепящите технологията за твърди електромобилни батерии.

BMW е поредният голям автомобилен производител, който инвестира в производството на твърди батерии след обявяването на ново партньорство с компанията Solid Power.

Solid Power е базирана в Колорадо стартъп компания, която се роди от изследователската програма за батерии в университета в Колорадо Боулдър.

Компанията твърди, че е постигнала пробив в технологията чрез включването на литиево-метален анод с голям капацитет в литиеви батерии - създавайки клетка в твърдо състояние с енергиен капацитет "2-3 пъти по-висок" от този конвенционалната литиево-йонна батерия.

Те вече са привлекли инвестиции от важни компании като A123 Systems, но сега обявяват партньорство с BMW, за да приведат своята технология и в електрическите автомобили.

BMW се присъединява към бързо развиващия се списък на производителите на автомобили, които залагат на твърдите батерии като следващата стъпка за електрически автомобили.

Най-големите поддръжници на тази нова технология засега са Hyundai и Toyota. Последните дори потвърдиха вчера плана си за въвеждане на технологията в производство още през 2020 г., което може да бъде най-агресивният срок на този етап.

Fisker също така претендира за сериозен пробив при батериите с твърд електролит, но комерсиализацията не се очаква до 2023 г. Bosch и Dyson също работят по технологията с подобни срокове.

Твърдите батерии се смятат за много по-безопасни от обикновените литиево-йонни и биха могли да имат по-голям потенциал за по-висока енергийна плътност, но вероятно комерсиализацията им се отлага чак за след 2020, за да се намерят решения на проблените, които тези батерии имат с температурните диапазони и плътността на електрода.

Не един изследователски екип тази година сподели, че е стигнал до нещо ново, което има сериозен потенциал, но ще мине още известно време докато видим някоя от тези батерии на пазара.

Със сигурност подкрепата на BMW ще помогне доста на Solid Power през следващите две години да разработи конкуретна батерия на литиевата и да я приведе във вид за комерсиализация.

 

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Ivo

Ейй тоя Фред Ламберт ей ... само се чуди какви текстове да пуска в нета

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020

Най-нови теми от форума