Ora (Ола) е новата марка за електромобили на Great Wall

Електромобили

В този блог: Китайският производител Great Wall започва да прави електромобили.

След като видяхме електрически модел от марката на Автосалон 2011 София, досега нямаше други новини за други подобни базираният и у нас производител...

Тогава на щанда на компанията беше показан един модифициран Suzuki SX4, с Great Wall емблема, разбира се. След това в годините след тази ранна идея явно не са намирали за оправдана инвестицията в електро модели. Но ето ни днес през 2018-та, седем години по-късно, Great Wall прави изцяло нова марка, вместо просто да започне да прави електро варианти на настоящи модели.

Тази нова марка се казва ORA, но на китайски се произнася Ола и първият модел ще бъде показан официално на автосалона в Пекин през април.

Казва се iQ5 и е някакъв хибрид между седан, SUV и лифтбек (да...). Освен няколко първи снимки в Carnewschina засега няма кой знае каква информация освен:

  • Мощност 160 кс;
  • Макс. скорост 150 км/ч
  • Размери: 4445/1735/1567 мм
  • Колесна база: 2615 мм; и
  • Тегло: 1395 кг

Последното звучи доста добре за електромобил, но технологиите при батериите се развиват много динамично и това очевидно се отразява (в посока надолу) на теглото на най-новите електро модели.

Външно iQ5 прилича на концепта WEY Pi4 VV7x от 2017 г. и засега е единственият известен модел от новата марка Ora.

Както добре знаем Great Wall има завод и в България, така че за нас е логично да потърсим информация за евентуално сглобяване на електромобили там. Вероятно няма да е в непосредствено бъдеще, но щом стартират, в един момент ще дойдат и насам.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума