Започна серийното производство на Skoda CITIGOe iV в Братислава

Електромобили

Първата електрическа Skoda вече се точи от поточната линия на завода на компанията в Братислава, след като там вчера официално бе произведена първата бройка.

Skoda вече продаде първа серия от 500 бройки в родна Чехия и тези, които имаха шанса да се доберат първи до новата електричка, успяха да я вземат на доста добра цена под 17,000 Евро.

Отсега нататък, обаче, Skoda CITIGOe iV ще се продава на малко по-висока цена заради включени редица екстри към базовата версия. Ето ги:

  • Външни огледала и дръжки в цвета на купето
  • CCS контакт за DC зареждане
  • Тип 2 кабел за AC зареждане (MODE 3)
  • 16" черни алуминиеви джанти
  • Климатроник
  • Бордови компютър MaxiDot
  • Отопляемо челно стъкло
  • Заден парктроник
  • Круз контрол

Това, което е по-интересно, е, че VW точно обяви цената за VW e-UP в Чехия и изненадващо тя е по-ниска от тази на шкодата.

Skoda CITIGOe iV е с обявена нова цена от 18,824 Евро за Чехия, докато e-UP ще се предлага на цена от 17,623 Евро.

Шкодичката разполага с 61 кВт мотор и въпреки че ускорява от 0 до 100 км/ч за 12.3 секунди това не е особено важно.

По-важното е, че със сравнително скромна батерия от 36.8 кВтч (32.3 реално използваеми) тази количка може да измине до 260 км с едно зареждане според WLTP тестовете.

Да речем, че в реални условия това са по-скоро 210-230 км, което е повече от достатъчно за малка градска кола. Skoda дава разход от 14.5 до 14.8 кВтч на 100 км.

Колата има вградено бордово зарядно с мощност 7.2 кВт, чрез което батерията може да се зареди до 80% в рамките на 4 часа и 15 мин. Зареждането на DC станция пък е възможно с мощност до 40 кВт и отнема приблизително един час.

В Германия колата се продава на стартова цена от 20,950 Евро, но реално може да се вземе с 4,000 Евро надолу заради местните субсидии за екологични автомобили. Предстои и увеличение на субсидията. Освен това в Германия има и доста интересна лизингова оферта, от която хората могат да се възползват и да вземат колата под наем срещу 135 Евро на месец с 3 годишен договор, но с лимит от 10,000 км на година.

В Англия базовата цена на CITIGOe iV е 20,455 британски паунда преди държавната субсидия, която е в размер на 3,500 паунда. Предварителните резервации там започват на 10 декември, а първи доставки се очакват в началото на следващата година.

Братислава поне е сравнително близо до нас, така че за разлика от други електромобили налични на пазара в момента се надяваме тази количка да стигне до нас доста по-бързо и в по-големи обеми.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари