Китайски SUV от Aiways идва през април 2020 официално и в Европа

Електромобили

Китайците добре се оборудваха с технологии и информация от съвместната си работа с чуждестранни компании на местно ниво и сега започват да навлизат лека полека в САЩ и Европа с доста добри електромобилни предложения.

През последните 5-6 години няколко китайски стартъп компании започнаха да се разрастват сериозно и да предлагат надеждни електромобили на добри цени.

Сред тях е и Aiways, чийто първи U5 електрически SUV модел за европейския пазар вече се прави в завода на компанията в Шанграо.

Aiways получи Европейско одобрение за U5 през септември и вече е на етап производство. Първите бройки за местния пазар в Китай трябва да бъдат доставени преди края на годината, а в Европа колата ще се предлага официално от април следващата година.

През това време няколко тестови бройки ще се ползват в Германия и други големи европейски страни за показване на медиите и за тест драйв.

Китайците обичат да преувеличават с цифрите малко и доста от тях все още ползват NEDC цифрички, за да обявяват пробега на електромобилите си, но дори реалният пробег да е около 370 км, а не 460, както е обявено, това би било едно доста добро стартово ниво за кола от този клас.

Ако този SUV със 140 кВт електромотор може да измине 350+ километра с 63 кВтч батерия и се продава на цена под 40,000 евро вероятно доста хора в Европа ще го харесат.

Aiways се цели в цена около 35,000 евро, която изглежда прилично, особено ако това е сумата преди държавна субсидия, каквато има в Германия и доста други страни от ЕС.

Заводът на компанията в Шанграо е построен за 14 месеца и там изначално ще се правят по 150,000 бройки на година с планове този капацитет да се удвои до 300,000 с нарастване на търсенето.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

С Тази предница... не са готови още за европа.

асд
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

И с по-лоши предници за много повече пари се продават То ще се види бързо де, но при всички случаи цената ще е основен фактор.

Стефан Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения