Електрически кросоувър от Nissan с базова цена от 40,000 евро идва през 2021

Електромобили

Nissan представи официално производствената версия на своя първи електрически SUV модел, който се очаква в Европа около средата на 2021.

Цели десет години японците обновяваха Leaf, но беше крайно време да се вземат редица поуки от него и да се предложи нещо ново по линия на електромобилите.

С обявените спецификации и цена, този електрически SUV изглежда като доста обещаващо предложение и алтернатива на модели като Tesla Model Y, BMW iX3, VW I.D 4 и Ford Mustang Mach-E.

По предварителни данни базовата версия на Ariya ще се предлага на цена от 40,000 евро, но по-интересното е каква ще бъде цената на версията с по-голямата батерия, която позвоялва пробег от над 450 км.

След дълги години критики по линия на батериите, които предлагаше за Leaf, Nissan най-накрая сменя въздушното охлаждане с течно! По-добре късно, отколкото никога!

Това ще подобри и времето за зареждане. От Nissan споделят, че Ariya ще може да се зарежда макс. със130 кВт мощност на DC зарядна станция, но зареждането на Ниво 2 ще бъде ограничено до 7,2  кВт.

От Nissan не споделиха за какъв период от време се поддържа максималната мощност при зареждане, но казаха, че в рамките на 30 минути можеш да си си осигуриш около 280-300 км пробег.

Моделът ще се предлага с 2WD и AWD задвижване и две различни батерии (63 и 87 кВтч). Nissan трябва да са доста сигурни в батериите си и да имат значителни подобрения, за да оставят толкова малки буфери от реалният капацитет, който е съответно 65 и 90 кВтч.

Батериите на Ariya ще се правят с NMC призматични клетки от CATL, което е още една промяна за японския производител, който досега използваше клетки тип плик в Leaf.

Ето и някои от основните спецификации на Nissan Ariya:

  • Капацитет на батерията: 63/87 кВтч използваеми (общо 65/90 кВтч)
  • Зареждане на Ниво 2: До 7,2 кВт
  • Зареждане на DC станция: До 130 кВт
  • Електромотор: 160/290 кВт (215/389 к.с.)
  • Въртящ момент: 300/600 Nm
  • Ускорение: 5,1 - 7,5 сек. от 0 до 100 км/ч
  • Дължина: 4,595 mm
  • Ширина: 1,850 mm
  • Височина: 1,655 mm
  • Тегло: 1,900 - 2,200 кг

Nissan дава пробег от 340 км за базовата версия на Ariya със 160 кВт мотор и 63 кВтч батерия и около 460 км пробег за версията със 178 кВт мотор и 87 кВтч батерия.

Performance версия с голямата батерия ще се предлага само за AWD варианта, но там ще има компромис с пробега, който пада до около 400 км.

Засега са обявени само плановете за Япония и все още е не ясно кога точно посочените на картинката по-долу варианти ще започнат да се предлагат в Европа.

Nissan определя Ariya като най-модерният технологичен автомобил на компанията досега.

Усъвършенстваната система за помощ на водача ProPILOT 2.0 и функциите на ProPILOT Remote Park и e-Pedal ще спомагат за по спокойно шофиране.

Всички версии на Ariya ще включват и Safety Shield системата на Nissan, която се състои от Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Intelligent Emergency Braking и Rear Automatic Emergency Braking технологии.

Ще има опция за комуникация с колата чрез задаване на гласови команди, а софтуерът ще се актуализира на принципа на Tesla (Over the Air).

 

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения