Xpeng P7 - какво имаме тук?

Електромобили

Първият и единствен засега екземпляр от новия електромобил произведен в Китай, се оказа в ръцете на електромобилния фен Бьорн Ниланд. Умен ход от страна на китайците, да предоставят колата на човека с вероятно най-гледания електромобилен видео канал в света.

Можеш да изгледаш видеото в края на блога преди да продъжиш да четеш, като първото интересно е, че колата е с китайски софтуер и въобще за китайския пазар, но изглежда не е проблем за Бьорн да я кара в Норвегия. Бьорн е родом от Тайланд, но това не му помага особено с китайския. Човекът обаче се оправя впечатляващо интуитивно с различните функции на екрана, при това в движение.

Първото видео е гледано вече към 120,000 пъти и в това число съм сигурен, че има много топ мениджъри от различни авто компании и въобще всякакви професионалисти от авто сферата, както и огромен брой хора търсещи първоначална информация.

Само мога да си представя и как им капе мед на сърцето на хората в Xpeng от това, че Бьорн на няколко пъти сравнява P7 с Porsche Taycan, като при някои от неговите тестове китайският електромобил дори дава по-добри резултати.

Та, какво имаме тук?

Xpeng P7 Performance изглежда като типичен загладен съвременен електромобил, без старите атрибути на колите като радиаторната решетка, имитация на каквато има, например, при друг също чисто нов (и произвеждан в Китай електромобил) - Polestar 2. За дизайна на P7, споделям мнението на Бьорн, че P7 изглежда по-добре от Tesla Model 3 (като се има предвид, че той дори притежава Model 3).

Сравнението е най-вече с Model 3 заради сходството в големината, динамиката (техническите показатели) и цената. При P7, обаче, още в началото на видеото излизат компромиси, поне за хората, които гледат такива неща. Вратите се затварят с тенекиен звук и части от таблото звучат ужасно при почукване с пръст. Но това последното беше установено миналата седмица и при Volkswagen I.D.3, в първото голямо видео ревю на Autogefuhl, за което писахме.

Багажникът на P7 е прилично голям, без да съм гледал специално видео теста с кашони за банани на Бьорн, но ако те интересува какво побира P7, ще го намериш в неговия видео канал. В контраст с пластмасовите изпълнения по таблото и вратите, седалките изглеждат като доста по-добро изпълнение, стига да си ОК с кожа.

Тук има един отличителен, но и малко противоречив елемент. Облегалките за главите са разширени настрани и в тях има вградени тонколони, от които се чува говорът когато приемеш телефонно обаждане или пък можеш да слушаш музика. Проблемът е, че до известна степен блокират видимостта - мъртвата точка, което Бьорн отбелязва надлежно. По-късно установи, че с малко привикване нещата може и да са ОК, но все така е елемент, който може би ще иска известна доработка.

Динамиката на P7 Performance отговаря на думата - колата ускорява до 100 км/ч за по-малко от 4.5 секудни. В движение, обаче, има забавена реакция при рязко натискане на педала за ускорение, което прави впечатление и в това отношение Model 3 е много по-изпипан. Бьорн отдава това на софтуерни недостатъци, каквито изглежда има и при рекуперацията - на няколко пъти по един по-засукан път отпускането на педала преди завой не активира рекуперацията, въпреки че е на по-силното ниво. За човек свикнал да кара електромобили като Бьорн и като мен, съответно да разчита на тази функция, нещата може да са изненадващи, да не кажа опасни.

Прави впечатление и още нещо - въведената от Tesla тенденция за "всичко на екрана" вместо улесняваща, в P7 на моменти е затрудняваща, защото в движение трябва да гледаш в екрана и да цъкаш по менюта докато стигнеш до търсена функция или настройка. Да, целта на американците (и не само) е да ни накарат да привикваме към това, а с пълната автономност и гласови команди няма да е проблем, че ще се разсейваме, защото няма да има нужда да се фокусираме.

Дали тази промяна ти харесва или не нямам идея, но все още си караме колите сами и ровичкането из менюта докато погледът ти трябва да е върху пътя може да е проблемно, което показва, че по новите неща има да се работи още много за постигане на оптимално взаимодействие с колите, без това да води до нежелани последствия.

Според Бьорн P7 ускорява много добре и вози по-плътно от Model 3 като в това отношение според него е по-близо до Jaguar I-Pace. Има и неща като поскърцване, вероятно от тампони, при минаване върху защитна издатина на пътя, че не ми допада другото име на тези препятствия, с един тип легнали хора.

Като цяло оценката за поведението на пътя е добра, без да смятаме (и по думите му) Бьорн за най-добрия тестер на точно тези показатели.

Brembo спирачките Бьорн нарича резки, като повече бих се впечатлил да си настроят добре регена отколкото да се размотавам наоколо с огромни кръгчета желязо в колелата. Те, разбира се, са много важни при спортно каране - аз говоря за типично електромобилното шофиране в по-голямата част от времето, което с добре балансирана рекуперация се получава много приятно и гладко и без нужда от супер специални фрикционни спирачки.

Пробегът.

Ей това си е важно. Батерията е с нет капацитет малко над 80 кВтч, но отчитането на разхода и замерването на пробега с тази първа кола китайски вариант не е лесно, едно заради езика, второ защото показателите според Бьорн ги няма. Въпреки това той прави 90 и 120 км/ч тестовете, при които намира начин да пресметне, че разходът е съответно 15 и 21 кВтч/100 км.

И двата показателя за много добри, което отдавам на аеродинамиката и по-мощния мотор. Има по-малки електромобили, с по-слаби мотори, които имат сходен разход и причината за това е, че с по-малка мощност на електромотора е нужна повече енергия, за да дърпа купето напред откъдето и разходът се увеличава.

По отношение на разхода, Бьорн поставя P7 малко след Model 3 и в своя клас новият китайски електромобил определено се справя отлично за момента.

От първите тестове на Бьорн с екстраполиране, пробег 450 км (при скорост 90 км/ч) е възможен. При 120 по-скоро ще е в диапазона 350-370 км в добро време, което при сегашното развитие на технологиите е доста приличен резултат.

Но.

Поне този първи китайски вариант на P7 няма DC бързо зареждане. Това удължава значително тестовете на Бьорн заради много бавното зареждане. Тук забелязах нещо странно - на екрана се показват параметри на зареждане като мощност 7.4 кВт, но напрежение 412V, което не би трябвало да е така. Конекторът за зареждане Бьорн нарича bastard plug и въобще колата никак не е пригодена за зареждане в Европа, но това е съвсем естествено, тъй като си е китайска.

По този повод, Бьорн възкликва "Защо такава кола с китайски софтуер и зареждане? Ами, защото искаш да гледаш ревюто сега, а не след шест месеца, когато тези неща ще са готови, нали?"

Наистина, хем за нас е интересно да видим колата в подробности сега, хем за китайците да покажат какво са успели да направят.

От всичката кратка информация дотук, първите впечатления за Xpeng P7 Performance са по-скоро добри, с дежурните недостатъци, за отстраняването на много от които, обаче, клипове като тези на Бьорн ще свършат добра работа. Мога да си представя, че хората от Xpeng са попивали жадно всичките му коментари и много бързо ще направят корекции, което за жалост не може да се каже за много много по-мудните в това отношение стари европейски автопроизводители.

Бьорн закачливо вмята и мненията на много хора, че софтуерът в P7 е краден от Model 3 или въобще Tesla, като тук ще кажа просто, че всеки гледа да използва постиженията на другите и по възможност да надгради и западните компании също копират здраво (често едно други). Един пример за надграждане, който Бьорн отбелязва е, че при P7 можеш да командваш лявото и дясното външно огледало от отделни копчета в лявата и дясната част на волана, което е по-интуитивно. При Model 3 и много други коли трябва да избереш кое огледало искаш да настроиш от едни и същи копчета.

като стана дума за копчета, връщам се на софтуерното/инфотейнмънт развитие при електромобилите и наскоро ми хрумна, че бихме могли да правим ретро китове за нови коли, които да заменят нови функции с добре познати стари, като например да добавяме панел с "врътка" където вече има сензорно командване.

Това, разбира се, е много трудно, тъй като трябва да си в състоянието да намериш всички софтуерни връзки и да не нарушиш някакви функции и би било по силите на компании с много опит, талант и специализирана техника на разположение.

В крайна сметка, това, което имаме тук, е един задаващ се много приличен електромобил, разработен и произведен от китайска компания. Ще трябват още много тестове, коментари и години преди да видим как ще се държи P7 в дългосрочен план, но засега виждам едно солидно изпълнение, което най-вероятно ще бъде подобрявано с бързи темпове по китайски.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума