Този електромобил няма да искаш да го оставяш на сянка

Електромобили
В този блог: Ford C-MAX Energi плъгин хибрид концепция със соларен таван, който успява да зареди цялата батерия през деня.

Интересно е голям производител да тества как ще реагираме на идеята за свободна енергия. При това представена точно така – електромобил, независим от мрежата. Слагаш му едни (специални) соларни панели, паркираш го под един (специален) акрилен навес и го оставяш да се пълни с ток от слънцето...

Както са го направили сега изглежда странно. Идеята е наглед проста, с уговорката, че колата като я паркираш под навеса, трябва през деня да се придвижва под него, следейки слънцето. А това движение предизвиква известни притеснения, че хората наоколо (деца или колеги от офиса), може да не знаят за него.

Как работи Ford C-MAX SOLAR Energi концепцията

На тавана един Ford C-MAX Energi плъгин хибрид са монтирали специално разработени за целта от SunPower соларни клетки на 1.5 квадрата с капацитет 300-350 вата. Тънки са и имат известна гъвкавост, което е позволило да се оформят по тавана. Дотук добре.

Колкото и да са усъвършенствани, обаче, и тези соларни панели далеч не са в състояние да заредят батерията на електромобил. Дори тази на C-MAX Energi, която е няма и 8 кВтч. За да успеят да я заредят в рамките на един ден от слънцето, инженерите на Ford правят навес с прозрачно акрилно покритие (Fresnel лещи) , осигуряващо осемкратна концентрация на слънчевите лъчи. Ето го на схема:

Ford-C-Max-Energi-solaren-tavan-koncepcia

Но защо ти е соларен таван на електромобила плюс "усилващ" навес, като има соларни зарядни станции? Пък и нали колата е за каране. Ако ще я държиш цял ден на слънце, кога ще я караш? Представяме си, че тази концепция би работила, ако на фирмения паркинг има такива навеси и като идеш сутринта на работа, паркираш колата отдолу. Нали докато си на работа през деня може да не ти трябва, та защо да не се зарежда?

И горе-долу дотук с разумните приложения на тази идея. Само че тя е по-скоро за демонстрация и опипване на почвата. Особено на последното, че на коя енергийна компания ще й е изгодно да не зареждаме от мрежата? Дали пък някой във Ford не е решил да пробва как ще реагират операторите?

Че за теб и за мен си е супер да караме на безплатен ток от слънцето. Дори безплатен да не го вярваш, че "нямало безплатен обяд", ОК, да го наречем зареждане, без да плащаш допълнително. Веднъж като имаш колата с панелите на покрива и навеса, друго не плащаш, освен лизинга (ако ти е такава схемата).

Ама да ти пъпли колата сама през деня под навес ще е странна гледка. И то хубаво, че панелите ще приемат усилените слънчеви лъчи, но какво правим с предния капак и интериора, примерно? Картинката отгоре показва, че лъчите се концентрират само върху панелите и се надяваме да е така! Че да не стане една голяма фурна иначе?

Тази идея е само добавка – колата все така може да си се зарежда от електро мрежата. Но вероятно по-добре ще е да разчитаме на усъвършенствани соларни панели, които да си се справят сами, без навеси и добавки. Иначе идеята на Ford си е чудесна (годишно спестява 4 метрични тона парникови газове) и им пожелаваме да я развият толкова, че да върши реална работа в масов и достъпен електромобил. Било то и след 5-6 години...

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg