И BMW C Evolution електро скутерът в производство – i3 е само секунда по-бавен

Електромобили
В този блог: Първият C Evolution е произведен на 4 април 2014, продажбите стартират през лятото.

BMW Motorrad заводът в Берлин-Шпандау започна да произвежда новия макси скутер, с което BMW добави още едно електро возило в своята гама. Не са сравними по нищо, но на цената на две годишна "тройка", предстои да видим какъв пазар ще има за C Evolution...

В BMW обаче са си подложили добре с цените – ето, i3 върви по 45-50 хил. Евро, а се продава като топъл хлебец. Има дори оферти за по 55 хиляди.

Това с цените не е наша грижа, има си кой да ги определя, а като има и кой да купува, значи пазарът е балансиран. Затова, да минем към другите цифри (техническите), за които вече сме писали, но хайде да си припомним нещата.

Електромоторът на BMW C Evolution е синхронен, с постоянни магнити и течно охлаждане. Задвижването става с ремък и зъбно колело, с постоянна мощност от 11 кВ (15 кс) и максимална 35 кВ (47 кс). Това е почти три пъти повече от максималната мощност на Рено Туизи :). С тези данни C Evolution развива до 120 км/ч и ускорява по-бързо от някои 600 кубикови макси скутери.

И батерията му е по-голяма от тази на Туизи. Не е тема за сравнения, но нали все ни сърби нещо да сравняваме... Тази на C Evolution е с въздушно охлаждане и капацитет 8 кВтч, които според BMW осигуряват пробег до 100 километра. Зареждането става от обикновен битов контакт на 12A и ако изпразниш батерията, ще ти отнеме 4 часа да я заредиш догоре. На 16A става за 3 часа.

Интересното е, че модулите на батерията са същите като тези в BMW i3. В C Evolution има три такива, с по 12 клетки всеки, защитени с алуминиев кожух.

Ето сега и техническите данни:

  • Мощност – 11 кВ (макс. 35 кВ);
  • Макс. въртящ момент – 72 Нм;
  • Макс. скорост – 120 км/ч;
  • Ускорение 0-50 км/ч – 2.7 сек.;
  • Ускорение 0-100 км/ч – 6.2 сек.;
  • Капацитет на батерията – 8 кВтч;
  • Пробег с едно зареждане – до 100 км;
  • 4 часа зареждане на 12А и 3 часа на 16А;
  • Голям TFT цветен екран;
  • LED дневни светлини.

Ето сега може да осъзнаеш колко бързо ускорява BMW i3 – само секунда по-бавен е от макси скутера C Evolution. Кеф ;).

И накрая, продажбите на C Evolution стартират това лято. На сайта на BMW Motorrad още няма цена за електро скутера, но ние ще ти я кажем – от €15,400 ;).

От: Electric Cars Report

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари