KIA започна производство на 5000 броя Soul EV за Европа

Електромобили
В този блог: Продажбите стартират от лятото на 2014 г. в Европа.

KIA Motors започна масово производство на новия изцяло електрически Soul EV. Първите бройки са за избрани Европейски държави и ще се продават от втората половина на 2014 г., с първоначален план годишното производство да достигне 5000 броя...

Това с избраните държави сме го чували и точно то е, което ни мотивира всеки ден да създаваме нови продукти, които да направят по-бързо електромобилите популярни и в България. Последното ни творение е новият КарамЕЛ Обяви за електромобили на адрес KaramEL.bg, където в един момент неминуемо ще кацне и KIA Soul EV.

Електромобилът идва в Европа след три години тестове на предшественика Ray EV в родната Южна Корея и с 27 кВтч батерия му дават 212 км пробег по Новия Евро цикъл за шофиране. Реалният пробег според KIA ще е до 150-160 км. Смятаме, че около 200 км ще са постижими с много икономично шофиране.

Всички очакваме далеч повече пробег от електромобилите, но такива малки стъпки нагоре са важни. За да са възможни тези 150 км пробег със Soul EV, всяка от 192-те клетки на батерията е с 200 Вч/кг енергийна плътност. А за изстискане на повече километри с едно зареждане са добавени и други усъвършенствани елементи, като нова отоплителна помпа и индивидуална вентилационна система. Тези двете са особено важни, защото отоплението дърпа значително количество енергия от батерията. Затова с оптимизирани устройства този разход се намалява.

Всъщност до голяма степен това е и причината само с малко увеличение в капацитета на батерията да има повече пробег – намаляване на потреблението на допълнителните системи и устройства в електромобила.

Мощността на Soul EV е 81 кВ (109 кс), с макс. въртящ момент от 285 Нм и ускорение от 0-100 км/ч за 11.2 сек. И на Renault ZOE му дават около 13 сек, но от опит знаем, че се усеща много по-бързо и в Youtube има доста клипове, които показват че повечето електромобили ускоряват по-бързо от обявеното. Последното в най-търсените данни, което можем да споделим, е електронно ограничената до 145 км/ч максимална скорост.

kia-soul-ev-proizvodstvo-bateria

И накрая остана да допълним за зареждането. Soul EV може да се зарежда от обикновен контакт, а от стандартно AC устройство зареждането отнема до 5 часа с вграденото 6.6 кВ бордово зарядно. Бързото зареждане става за 25 минути до 80% от 100 кВ източник или за 33 минути от 50 кВ DC устройство. Има ли такива мощности? Има, и още как. Supercharger зарядните на Tesla Motors работят на 135 кВ, а чудесната новина е, че компанията току-що обяви, че споделя патентите си със света ;).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума