Според първия тест драйв, с 300 км пробег SAAB 9-3 е обещаващ електромобил

Електромобили
В този блог: Шведското списание Elbilen тества за първи път SAAB 9-3 EV и намира колата за възможен хит.

Ако шведите не си похвалят стоката, кой друг? И хвалбата е успешна. Тестът, направен на 3 септември в Тролхатан, където в момента доработват прототипа на Saab 9-3 EV, беше отразен масово от електромобилните медии. Ето какви са впечатленията на Elbilen за електрическия SAAB 9-3...

Първо, интересното за колата е, че електромоторът, инверторът и цялата електроника идват от калифорнийската компания American AC Propulsion, с чиито компоненти първоначално беше оборудван и Tesla Roadster.

Мощността на електромотора е 150 кВ, но в момента е ограничена на 100 кВ. В NEVS все още работят по колата, за да отключат пълния потенциал на агрегата спрямо системата.

С други думи, производствената версия ще е с друго задвижване, с течно охлаждане за мотора и батерията (в тестовия вариант охлаждането е въздушно). Предстои да се доработва и системата за рекупериране.

Потенциалът SAAB 9-3 EV да стане възможен хит като че ли е в неговата 37кВтч батерия, разположена на мястото на резервоара и под колата, така че да не отнема никакво пространство. И тук, SAAB и възродилата го компания NEVS имат едно голямо предимство – батерията е собствено производство и осигурява пробег от 300 км.

Дали ще е толкова в реални условия все още не знаем, защото първият тест на шведското ЕМ списание Elbilen не е чак толкова подробен.

Всъщност това е една 2.3-километрова обиколка зад сградата на NEVS, с два остри завоя и ограничение до 70 км/ч, след които има отсечка, на която може да се кара със 120 км/ч. Там екип на списанието е пробвал електромобила.

В сегашния си версия системата изглежда е все още малко мудна, както я описва тестващият, но след потеглянето колата реагира добре. Ускорението от 0-100 км/ч отнема 10 сек., но целта е да се намали на 8.5 сек. След теста за ускорение вентилаторите са работели на високи обороти – охлаждането си е важно!

Очевидно SAAB 9-3 EV няма да е електромобилен хит тази година, но с 300 км пробег може да е достоен конкурент на предстоящия електромобил на GM с пробег 200 мили. Останалите сегашни масови електромобили минават наполовина по-малко с едно зареждане.

Пожелаваме успех на хората, които полагат усилия да направят SAAB 9-3 солиден и търсен електромобил. Надяваме се също така да успеем да го тестваме колкото може по-скоро.

Източник: Elbilen.org

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума