Tesla открива гигафабриката на 29 юли, може да свали цената на батериите с 50%

Компоненти

В този блог: Официална дата за откриването на гигафабриката и нова цел за спад в цените на батериите.

По време на International Fleet Meeting президентът по глобални продажби и обслужване на Tesla Motors Джон Макнийл е споделил, че гигафабриката на Tesla може да намали цената на батериите наполовина...

Досега компанията казваше, че очаква масовото производство на батерии във фабриката да доведе до 30% спад в цените, но Макнийл говори за 50%. Това е нещо ново и явно в Tesla вече са по-уверени в целта.

Освен понижаването на цените, важно е също и повишаването на ефикасността. Тук Макнийл прави паралел с друга основана от Елон Мъск компания – SpaceX: "За да увеличим пробега с наличната в батерията енергия, трябваше да олекотим максимално шасито. За тази цел използвахме алуминиева конструкция и някои технологии от SpaceX, за да направим много леки и силни заварки на изцяло алуминиево шаси… стана буквално като космически кораб… когато ритнеш педала за ускорение колата се изстрелва напред."

Междувременно, вчера хората с най-много референции в програмата на Tesla за Molel S и X продажби са получили имейли с покани за откриването на гигафабриката. Tesla говореше отдавна за това откриване и ето най-накрая има конкретна дата – 29 юли, 2016 г.

На този етап е завършена само една част от съоръжението, с площ около 75,000 кв. м. и оперативна площ над 170,000 кв. м. Когато фабриката бъде завършена оперативната площ се очаква да достигне 1.2 милиона кв. м.

Това е първата гигафабрика на Tesla и Елон Мъск не веднъж е казвал, че на света му трябват 200 такива фабрики, за да се отърве от използването на изкопаеми горива за транспорт. И други компании вече построиха или започват свои гигафабрики за батерии, като последният слух дори е за Volkswagen. За това ще пишем в отделен блог.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

оперативна площ над 170 кв. м.

Сигурни ли сте, че не сте изпуснали някоя нула ?

Spalx
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Еее да, 170 хиляди трябва да е :)- оправено, благодарско!

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума