Какво и е различното на новата 100 кВтч батерия на Tesla

Компоненти

В този блог: С ново техническо решение Tesla побира повече клетки в досегашата батерия.

Така, новата най-голяма 100 кВтч батерия е с 11% повече капацитет, с което на Model S P100D вече дават официално над 500 км пробег...

Както обикновено Tesla не разкрива подробности за новата батерия, ограничавайки се с информацията, че в настоящото шаси на Model S това е теоретичния максимум за съхранение на енергия. Другото, което знаем от пресконференцията за представянето на P100D е, че според техническия директор на Tesla Дж. Б. Стробъл се е наложило да преработят изцяло охладителната система на новата батерия. Да видим какво означава това.

Досега Tesla използваше серпентина пълна с гликол, за да контролира топлината в отделните батерийни клетки, като на следната графика:

100-kWh-cooling-tesla

Сега минават към нова система, като заменят серпентината с тънки алуминиеви листа между клетките, които отвеждат топлината към охлаждаща плоча. Алуминиевите листа са по-тънки от гликола в използваната досега серпентина, което позволява повече батерийни клетки да бъдат поместени в същия обем. Така капацитетът се увеличава, без да се променя физическият размер на батерията.

100-kWh-cooling

Стробъл каза още, че новите подобрения са от съществено значение Model 3 да изминава обещания пробег от над 300 км с едно зареждане при обявената цена и мощност. Това е вероятно дори по-важно от сегашното постижение за над 500 км пробег в Model S.

От: Teslarati и EVAnnex


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин