Daimler инвестира в разработката на ново поколение литиево-йонни батерии

Компоненти

Компанията-майка на Mercedes-Benz, Daimler, обяви нова инвестиция в стартъп компанията Sila Nanotechnologies Inc., която се занимава с разработка на литиево-йонни батерии от ново поколение.

Sila Nanotechnologies разработва нова химия за батерийните клетки, базирана на силиций и вече постига напредък с положителни резултати, които според тях ще доведат до "по-висока производителност, по-бързо зареждане и по-дълъг пробег от днешните батерии."

Daimler планира да използва тези нови по-добри батерийни клетки в своите бъдещи модели електромобили, но все още няма обявени срокове за старт на производството на тези нови клетки.

От Sila Nanotechnologies споделят, че за направата на новите клетки те заместват конвенционалните графитни електроди със изцяло собствени силициево-доминиращи композитни материали, които позволяват висока енергийна плътност и висок цикъл на живот, което води до повишена мощност и по-дълъг пробег.

Хубаво е да се демонстрира активност от големите автопроизводители в посока развитите на електрическата мобилност, но все още сме основно на етап картинки и приказки и подобни пробиви в технологиите обикновено остават на ниво лабораторна работа.

Съществуват големи разлики между демо клетки и продукт, който може да бъде масово произведен на разумна цена. В този случай обаче е интересно, че те говорят само за замяна на електродите със собствени материали, което би могло да улесни пътя на производството.

Сегашните батерии със сигурност не са основен проблем за по-бързото преминаване към електрическа мобилност, но със сигурност ще е от полза на всички ако се стигне до по-ефективно и евтино решение. 

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения