IBM и турска отбранителна компания заедно за 800-километровата батерия

Компоненти
В този блог: IBM добавя нов партньор в търсене на по-издръжливата батерия на бъдещето.

Турската компания ASELSAN работеща за отбранителната индустрия и IBM са сключили договор за разработка на батерии, с които електромобилите да изминават до пет пъти по-големи разстояния от сегашните...

От страна на технологичния гигант става дума за поделението IBM Research, което заедно с ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayii) ще работи по проучвания и разработки за метал-въздух батерии и интегрални схеми в милиметровия диапазон.

За IBM това не е новост. През 2009, компанията и нейни партньори стартираха многогодишен проучвателен проект за литиево-въздушни батерии (един от типовете метал-въздух батерии): The Battery 500 Project.

Това 500, както става дума и в блога, към който е предният линк, е 500 мили или 800 км пробег с едно зареждане. И понеже повечето сегашни електромобили карат по около 150 км, оттам и петте пъти по-голям пробег, които IBM цели. Технически, това би означавало капацитет от около 125 кВтч и среден разход от 15.5 кВтч/100 км за стандартна семейна кола.

Новото IBM/ASELSAN партньорство го виждаме като стъпка напред в разработването на 800 км батерия, като предизвикателството е въпреки петорното увеличение в капацитета теглото да остане като на сегашните батерии.

В първия етап нещата ще са на ниво проучвания, след което ще се премине към разработка и производство. Много искаме да знаем как ще се развиват те във времето, но засега нямаме информация, а единствената батерия, осигуряваща голям пробег на пазара сега си остава тази с капацитет 85 кВтч на Tesla Model S за средно 350 км пробег (или около 500 км с икономично шофиране).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари