Инфо бюлетин 1 по проект 'Електрическа мобилност за Исперих'

Полезно и ефективно

logo

Програма за развитие на селските райони 2007 -2013г. Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Европа инвестира в селските райони.

Информационен бюлетин 1 към проект "Електрическа мобилност за Исперих"

Проектът се изпълнява по "Програма за развитие на селските райони 2007 -2013г. Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Европа инвестира в селските райони"...

Проект "Електрическа мобилност за Исперих"

Пилотен проект за промоция на новите нисковъглеродни технологии, приложими в електрическите превозни средства и ползите от тях за опазване на околната среда по договор за финансово подпомагане № 40/3/710416/2014 от 13.03.2014г.

Изпълнител: СНЦ "Електромобили за регионите – Исперих"

Информационен бюлетин 1

Какво е електромобил

Това е автомобил, който вместо двигател с вътрешно горене има електромотор, а на мястото на резервоара – батерия, която се зарежда с електроенергия от електрическата мрежа. Пример за съвременен масов електромобил е Nissan LEAF, от който от 2011 г. насам в световен мащаб са продадени над 150 хиляди броя.

shema_elektromobil

Има и автомобили с комбинирана система – наричани хибриди. Те се задвижват и с двигател с вътрешно горене, и с електромотор. Батериите на някои хибриди може да се зареждат с електроенергия, което позволява изминаването на кратки разстояния (около 20 км) само на ток.

Какво е електрическа мобилност

Това е понятие, което обединява използването на електрически превозни средства за лично придвижване, транспортиране на стоки и др. В следващите години електрическата мобилност ще навлиза все по-трайно в нашия живот. С преминаването към електрическа мобилност в община Исперих ще бъдат реализирани значителни икономически ползи със същевременно увеличаване на прочистващия ефект за околната среда.

Как се зареждат електромобилите

Електромобилите могат да се зареждат от стандартен Евро (Шуко) контакт, както и от специализирани зарядни станции (електро колонки). Понастоящем нормалното зареждане от стандартен контакт обикновено отнема 6-8 часа и се практикува най-вече нощем. Има и възможност за 30 минутно зареждане от бързи зарядни станции.

zarezhdane_elektromobil

Безопасни ли са електромобилите?

На краш тестовете първите модерни серийни електромобили получават по максималния брой 5 точки и отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност. В САЩ, например, след тестове Tesla Model S е обявен за най-сигурния не само електромобил, но и автомобил като цяло.

Преди пускането им на пазара електромобилите са подлагани на всевъзможни изпитания и електрическите им системи са надеждно защитени. Батериите обикновено са разположени под пода и/или под задната седалка, в по-сигурна и обезопасена зона.

Електромобилите не генерират вредни емисии, но абсолютно 'чисти' ли са?

Електромобилите не изхвърлят въглеродни емисии в атмосферата при движението си, но са истински чисти само при зареждане с електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, като вятърни и слънчеви паркове или пък от ВЕЦ. На този етап 'замърсяването' или CO2 емисиите на електромобилите се измерват при източника на електрическа енергия – електроцентралите.

Когато електроцентралите са извън населени места въглеродните емисии са по-далеч от хората, но замърсяването на околната среда е все така факт. Обратно, както вече споменахме малко по-напред – при зареждане с електроенергия от ВЕИ електромобилите не са причина за генериране на никакви CO2 емисии.

По тази причина най-добре е електромобилите да се зареждат от станции като изградената от исперихската фирма А1 Еко фотоволтаична зарядна станция, на която зареждането е не само с безплатна слънчева енергия, но инсталацията захранва с абсолютно чиста електроенергия малък офис на една от компаниите в прилежащата сграда. Така електромобилите наистина могат да бъдат абсолютно 'чисти'.

Това са някои първи насоки, които да ви помогнат да се ориентирате в света на електромобилите. Сега вече имате стимул да разкажете на своите роднини и приятели какво знаете за електрическите превозни средства, а в следващия инфо бюлетин ще продължим да добавяме интересни факти и подробности за електрическата мобилност.


 За повече информация:

СНЦ „Електромобили за регионите - Исперих”

Румен Иванов: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Мартин Хаджистойков: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Теодор Иванов: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Настоящото издание е реализирано с финансовата подкрепа на:

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007-2013 Г. СТРАТЕГИЯ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ НА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ИСПЕРИХ ПО МЯРКА 7.1 "НАПРЕД КЪМ НАСЛЕДСТВОТО – ТЕРИТОРИЯТА ИСПЕРИХ НИ ОБЕДИНЯВА"

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари