Инфо бюлетин 8 по проект 'Електрическа мобилност за Исперих'

Полезно и ефективно

logo

Програма за развитие на селските райони 2007 -2013г. Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Европа инвестира в селските райони.

Информационен бюлетин 8 към проект "Електрическа мобилност за Исперих"

Проектът се изпълнява по "Програма за развитие на селските райони 2007-2013г. Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Европа инвестира в селските райони"...

Проект "Електрическа мобилност за Исперих"

Пилотен проект за промоция на новите нисковъглеродни технологии, приложими в електрическите превозни средства и ползите от тях за опазване на околната среда по договор за финансово подпомагане № 40/3/710416/2014 от 13.03.2014г.

Изпълнител: СНЦ "Електромобили за регионите – Исперих"

Информационен бюлетин 8

Тема на бюлетина: Младежите, администрацията и бизнесът в община Исперих да получат отговори на някои често задавани въпроси за електромобилите.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ

Aко нямам гараж (паркирам колата си навън), как ще зареждам?

Ако не разполагате с достъп до специален паркинг, ще трябва да проверите каква обществена инфраструктура за зареждане има във вашия район.Ако такава все още не е изградена потърсете информация чрез нашия Локатор зарядни точки – VsichkoTok.bg. Възможно е да зареждате и на работното си място, включително с включване в обществената електро мрежа (обикновен контакт), но при липса на такава възможност е по-добре да изчакате да бъде изградена обществена инфраструктура.

Имат ли всички електромобили и пунктове зареждане стандартен щепсел и контакт?

В момента в ЕС се работи върху създаването на разширени ЕС стандарти за  щепсели и контакти за електромобили. Очаква се като официален стандарт за зареждане на електромобилите в Европа да бъде приет Тип-2 (7-пинов контакт) от 2017 . За типовете контакти на различните електромобили вижтераздела за марки и модели в Elektromobili.bg.

Може ли някой да изключи колата ми, докато се зарежда?

За тези, които зареждат в дома си, това е малко вероятно да се случи. По-голямата част от обществените места за зареждане се заключват, което означава, че минувач не може да извади кабел от зарядна станция (електро колонка). Някои места за зареждане могат да изпратят текстово съобщение на собственика на колата, ако превозното средство неочаквано се изключи или когато е напълно заредено. Ако зареждащият кабел е отстранен, зареждането се преустановява автоматично, докато процесът не бъде подновен. В САЩ, например, вече съществува нещо като електромобилен кодекс на зареждането, според който не е прието да извадите кабела на зареждащ се електромобил от зарядна станция, за да включите вашия и нарушителите се 'отбелязват и регистрират от електромобилното общество най-често в интернет.

Разбира се, прояви на вандализъм или друго посегателство не са изключени и за тяхното избягване постоянно се търсят решения. Едно от тях решава нещата радикално - това е безжичното зареждане.

Ще има ли кабели, преминаващи през тротоара?

Кабелната връзка между обществените зарядни станции, монтирани на улични тротоари може да е 'препятствие' за пешеходците. Електро колонките, разбира се, логично биват монтирани близо до бордюрите, за да се избегне в максимална степен създаването на евентуални проблеми, причинени от свързването им с електромобилите с кабели. Всички кабели, контакти и зарядни станции са обезопасени и водоустойчиви и не излагат на опасност минувачите при случайно спъване и откачане на кабел, но ако това се случи подаването на електроенергия се спира автоматично. Обществените места за зареждане на електромобили се обозначават със специални табели и маркировка за допълнително предупреждение.

БАТЕРИИ

Колко издържа батерията на електромобил?

Обикновено производители на батерии приемат, че жизненият цикъл на една батерия приключва, когато капацитетът и падне до 80% от номиналния. Това означава, че ако в ново състояние при пълен заряд оригиналната батерия осигурява пробег от 150 км, след 8 до 10 години (в зависимост от изминатите километри), той може да спадне до 120 км. Ако използвате своя електромобил според указанията, може да намалите до минимум този ефект на загуба на заряд с времето, а някои производители на електромобили са проектирали батериите им за работа в рамките на целия жизнен цикъл на превозното средство.

Изтощава ли се батерията при използването на климатика, светлините и т.н?

Да, до известна степен това влияе на пробега. Както и при конвенционалните превозни средства, прекаленото използване на климатика влияе на разхода на енергия. Автопроизводителите вече прилагат интелигентни решения за намаляване на консумацията, като светодиодни предни и задни светлини и ефикасни климатични системи.

При възможност затопляйте/охлаждайте своя електромобил преди да го използвате, докато се зарежда - така обстановката при качване ще бъде комфортна, а батерията пълна.

През зимата е препоръчително да използвате отоплението на седалките, вместо 'парното', а през лятото да охлаждате колата докато е паркирана и се зарежда, и по възможност да не отваряте прозорците по време на движение.

Каква е цената за смяна на батерията?

Това зависи от размера и вида на батерията, които отчасти се определят от превозното средство. На този етап има малко информация – за пример, нова батерия за Nissan LEAF струва около $5,500. Повечето електромобилни батерии се предлагат с 8 г. гаранция и за подмяна извън гаранция ще започнем да говорим някъде през 2019 г. за първите електромобили, които започнаха да излизат на пазара в самия край на 2010 г (в САЩ, а по-късно в Европа).

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020