Това е най-големият гараж за зареждане на електромобили в света

Полезно и ефективно

В този блог: Норвежците и без това са супер напред с електромобилите, но сега са направили и най-големия според тях (подземен) паркинг за зареждане на електромобили в света, с 86 места и безплатно електричество...

Гаражът се намира под крепостта Акерсхус в норвежката столица Осло и докато някой не обори твърдението им, създателите му го наричат най-големия в света за зареждане на електро коли. Зарядните устройства са оборудвани само с Тип 2 контакти, който тип се очаква да стане официален стандарт за Европа през 2017 г.

В катакомбите под крепостта (датиращи от около 1290 г.) досега е имало гараж за всякакви коли, но той вече е преустроен за зареждане на електромобили и плъгин хибриди. Работното време е от 6 сутринта до полунощ, с ограничение за зареждане до 10 часа на кола.

Гури Мелби от транспортния съвет на общината разяснява инициативата:

"Спряхме достъпа на ДВГ коли и намалихме броя на парко местата. Сега гаражът е само за електрически коли и целта на тази инициатива е да намалим автомобилния трафик в столицата, като работим за това максимална част от колите да са електрически. Ясно е, че в обозримо бъдеще ще продължаваме да имаме коли в Осло. Затова е важно те да не генерират емисии и по тази причина подкрепяме електромобилите. Зареждането под земята означава и повече място по улиците за градския транспорт, пешеходците и велосипедистите."

Електрическото оборудване в паркинга е монтирано от Sønnico AS, която е разделила гаража на 9 сектора, всеки с 80А за 33 кВт мощност на сектор (захранване  230V).

Разделено на десет електромобила на сектор това означава между 2,7 и 3,3 кВт (12-16A) на всяко от местата за зареждане. Не е бърз заряд, но повечето електромобили (с изключение на Tesla Model S, заради значително по-голямата му батерия) се зареждат изцяло за около 5-6 часа на такава мощност. Ако работиш наблизо или имаш да свършиш нещо за няколко часа, колата ти има време да се напълни. 

Достъпът до гаража става през мобилно приложение наречено EL Oslo kommune, което потребителите инсталират на телефоните си. Има версия за iOS и Android и с него може да се проверява наличността на свободни места за зареждане предварително. Това е възможно заради монтираната в гаража електронна система за отчитане на достъпа и зареждането.

"Монтирането на зарядни станции под земята е по-евтино отколкото на улицата. Причината е в надземните строителни работи, които оскъпяват инфраструктурата. Средната цена за зарядна станция на улицата е около 60.000 NOK (~€6,600), а в гаража около 47.000 NOK (~€5,200)", казва отговорникът за изпълнение на проекта Стуре Портвик. При това в по-ниската цена влиза противопожарна защита и CCTV наблюдение.

Ето видео за новия заряден гараж на небезизвестния Model S собственик и видео блогър Бьорн Ниланд:

С тази и други подобни инициативи до края на 2015 г. Осло би трябвало вече да има около 1,100 зарядни станции за електромобили.

Източник: elbil.no

Снимка: Ståle Frydenlund

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Ясно е, че в обозримо бъдеще ще имаме коли в [B]Осло[/B].


Хората в Осло само пеша ли ходят в момента?

Ивайло Панов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Благодаря за корекцията - добавих пропуснатото "продължаваме да" - сега е:
"Ясно е, че в обозримо бъдеще ще продължаваме да имаме коли в [B]Осло[/B]."

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Много интересно и полезно видео. Гаражчето, ми се вижда доста тесничко за паркиране и маневриране на места. Малко сложно ми изглежда с това приложение да се прави всичко, но хората са се опитали и да го защитят от нерегламентиран достъп, нищо че е безплатно. И камери са сложили. Абе понякога наистина много ми се иска на емигрирам на север

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума