Софийски вело и е-мобилни терзания

Полезно и ефективно

В този блог: Претърсване на предизборните платформи за "повече велосипеди и електромобили".

В един септемврийски следобед получавам имейл, какъвто не бях получавал досега. От приятели и съмишленици. "Преглеждаме платформите на партиите за местните избори – за конкретни намерения свързани с екомобилността в София. Искаш ли да се включиш?" Вътре съм, казвам, да видим какво предлагат...

Бързо разбрах, че това, което са намислили, се казва ГЛАСУВАТЕЛ – 2015. Представлява платформа, която предлага възможност на всеки от нас като избирател да даде своята оценка за партийните обещания за екомобилността (разбирай велосипеди и електромобили).

ГЛАСУВАТЕЛ е идея на две неправителствени организации – Велоеволюция и Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС). Най-точното определение за инициативата според мен, е: колективно усилие, чрез което получаваш възможност като избирател в София да разбереш до коя от партиите си най-близо. Това на база техните обещания за екомобилността в местни избори 2015.

eCars.bg е електромобилен блог за всички в България, но в случая представям една софийска инициатива, в която виждам сила за всеки от нас. Ако има подобна в твоя град, сподели я в коментарите, важно е!

ГЛАСУВАТЕЛ е поредица от съществени въпроси, на които след като отговориш, веднага разбираш коя от партийните програми е най-близо до твоето мнение. За да отидеш на страницата на ГЛАСУВАТЕЛ – кликни тук.

Формулирането на въпросите и скалата за оценяването на позициите на партиите и тежестта им, е изцяло направено от експерти в двете организации, не от партийните централи. Най-добре да оставя на колегите да го опишат:

"Старали сме се обективно да прочетем програмите и да извлечем най-важното по темата на екомобилността. На места сме допълвали кратки бележки, за да обърнем внимание какво програмите не засягат," Радостина Петрова от Велоеволюция.

"Не коментираме дали програмите са реалистични, цялостни и изпълними ли са в четиригодишния мандат на тези избори. Преценката и решението за кого да гласуват са на избирателите," Ангел Николов от БАЕПС.

За да бъдат ангажирани партиите да разяснят своите програми, от БАЕПС и Велоеволюция са изпратени запитвания до всички партии на официално обявените в публичното пространство контакти. На базата на отговорите им, както и от официално публикуваните политически програми, са обобщени отговорите на важните въпроси за развитието на велосипедния и електромобилния транспорт в София. В изследването обаче няма да намериш партиите, които не са върнали отговор или с търсене в интернет не е открита тяхна платформа.

Ето и резултата след анализа, според Радост:

"Можем с радост да отбележим, че велосипедната тема вече е неизменна част от транспортните политики на всяка от основните политически сили. Но няма партия, която да приоритизира предложените мерки – по важност, по време, по място. Няма партия, която да посочва как реалистично ще финансира предложените мерки – не просто велосипедните, а никои мерки. Само една партия предвижда адекватни подробни мерки за постигане на взаимовръзки между велосипедите и останалия транспорт. Само една партия заявява нещо за начина на провеждане на задължителните според закона обществени обсъждания за планове и проекти за градската среда."

И Ангел:

"Електромобилността е в платформите на шестте партии, които участват в ГЛАСУВАТЕЛ. И това е окуражаващо и обещаващо – че се върви към промяна в София, един от най-прашните и шумни европейски градове. Проблемът е, че голяма част от електромобилните идеи са представени схематично, разпокъсано, без финансова обосновка и конкретни срокове. Партиите, които влязат в новия Общински съвет трябва да работят за това обещанията им да бъдат превърнати в конкретни планове, които да бъдат изпълнявани. От БАЕПС се ангажираме да следим за това."

Остана да ти кажа, че ГЛАСУВАТЕЛ няма спонсорство или финансиране по проект, както и каквато и да е друга външна подкрепа. Направен е от доброволци на двете организации.

Като го видях готов си помислих, че се е получил един сполучлив и работещ инструмент. Просто много бързо ти показва дали (хората в) някоя партия споделя(т) твоите виждания. На мен ми беше любопитно да разбера. Че като се информираш, по-лесно се взима решение.

Каквото и да ти е решението, има едно последно много важно нещо – да изискваш от партиите да следват своите обещания и след 25 октомври.

Велоеволюция и БАЕПС са сред 22-те неправителствени организации, членове на платформата "София – европейска зелена столица".

Ето го пак линка към ГЛАСУВАТЕЛ: http://velobg.org/glasuvatel-2015

Терзания по темата с екомобилността вероятно всички имаме. Имаме също и способност да избираме и действаме.

АКЦИЯ!

За контакти с двете организации:

Радостина Петрова, Велоеволюция:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
0882 07 90 99

Ива Тончева, БАЕПС
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
0893 49 30 63

eCars.bg / Elektromobili.bg


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения