Велико Търново пробва електрически автобус

Полезно и ефективно

В този блог: Електробус на Чериът Мотърс в градския транспорт на Велико Търново.

От 23-ти октомври за няколко седмици в града пробно се движи електрически автобус в зелено, познат ни като "електробус без батерия". Това сподели лично изпълнителният директор на Чериът Мотърс Милен Милев, който разкри и за предстояща инициатива на БНТ с електробуса...

Почти всеки ден се засичам с това возило около Софийския университет, докато возя на училище сина ми с нашия миниатюрен Туизи. Сега електробусът е на гости във Велико Търново – инициатива, която ми допада изключително, защото е чудесно много повече хора в България да имат възможност да използват чист и комфортен градски транспорт.

Електробусът работи пробно в Търново, като ще се зарежда за по 5-6 минути на последните спирки по своя маршрут. Така няма нужда от междинно зареждане и возилото може да изкарва пълна смяна. Бързото зареждане е възможно, защото електробусът не е оборудван с голяма батерия, а с ултракондензаторен модул.

В градския транспорт на града има тролейбусна мрежа, но електробусът има предимство – по-маневрен е и не е "прикован" за електрическата инфраструктура. На последната спирка пантограф се издига от покрива му, закача се за зарядната система отгоре (виж как в блога, към който има линк в началото) и след няколко минути може да потегли отново по маршрута.

Електробусът на Чериът изразходва около 30% по-малко електроенергия от тролейбусите, за което спомага системата за рекупериране (връщане на енергия в ултракондензаторния модул чрез генератор). В дългосрочен план това означава значително намаляване на експлоатационните разходи, които и без това са значително по-ниски отколкото при дизелови автобуси.

Типично за електрическо, возилото е много тихо и возенето е много приятно. Най-добре е обаче човек сам да се повози – личното усещане е незаменимо.

Поздравления за общинската инициатива на Търново и Чериът Мотърс, с пожелания много скоро там и в други наши градове хората да получат чудесната възможност да се возят на електробуси.

Благодарности към един от нашите eCars.bg читатели за инфото, за което разбрахме от коментарите в блога за бъдещите електробуси на Кьолн.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума