Ново – първа DC зарядна станция с безплатно зареждане от КИА България

Полезно и ефективно

В този блог: КИА България предлага безплатно ускорено зареждане за електромобили.

Това е първата DC зарядна станция за електромобили в България! Намира се в сервизния комплекс на КИА България на бул. Цариградско шосе 144 в София и на нея могат да зареждат повечето електромобили на пазара...

Устройствата от този тип са много важни за голяма част от сегашните електро коли. На тази нова зарядна станция модели като KIA Soul EV и Nissan LEAF се зареждат значително по-бързо отколкото чрез стандартния кабел с обикновен електрически щепсел.

Мощността на устройството е 20 кВт, оборудвано е с кабели с CHAdeMO и CCS (Combined Charging System) щепсели, захранва се с трифазен ток (400 V, 50A) и е произведено от корейската компания Signet Systems (модел FC20K-CC). Времето за зареждане варира в зависимост от това колко енергия има в батерията, но ето два примера за ориентир:

  • 0-50% – 20-30 мин
  • 0-80% – 1 час.

В eCars.bg винаги акцентираме върху това, че е по-практично да пресмятаме времето за зареждане при наличие на известно количество енергия в батерията. Имаме предвид, че е нормално така да си планираш пътуванията, че да стигнеш до зарядна станция с поне 10-15% заряд в батерията. Че ще има случаи да си почти без електрони е ясно, но по-често ще се получават зареждания от типа 10-50% или 20-60%. Така за двайсетина минути ще си с половин заряд.

Очакваме от станцията сега да се възползват най-вече собственици на KIA Soul EV, Mitsubishi i-MiEV (Peugeot iOn/Citroen C-ZERO) и Nissan LEAF, от които на този етап има най-много (от средния клас електромобили) в България.

Напомняме, че преди тази DC зарядна станция КИА България монтира и AC зарядно устройство (сивото на снимката), на което може да се зареждат коли с Тип 2 стандарт, като Tesla Model S, Renault ZOE и Kangoo ZE, Smart ED, Volkswagen E-Golf, BMW i3 и други. 

Безспорно е чудесно предимство да можеш да си заредиш безплатно половината батерия докато пиеш едно кафе. Пък и ако не си с KIA електромобил, ти се удава възможност да си сравниш твоя с новия електро Soul.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

EV.

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Rumen Velinov

Ето това се казва новина Браво на КИА. Засрамиха всички други производители и техните представителства.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. Rumen Velinov

Още нещо - ако има CCS това значи, че и Volkswagen E-Golf и BMW i3 ще могат да зареждат бързо.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. гост

Ей, честито и за още много станции! Искрени благодарности на КИА България!

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. Ivan

Честито! Да се ползва със здраве и за много безаварийни ел. километри!

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
Все още няма пуснати коментари
elektromobili-2020
ignor-tv.jpg

Най-нови теми от форума