Норвегия на крачка от забрана за нови дизелови и бензинови коли от 2025 г.

Полезно и ефективно

В този блог: От 2025 г. в Норвегия може да се продават само електромобили.

Известният норвежки вестник Dagens Næringsliv пише, че в парламента на страната обсъждат забрана за продажба на дизелови и бензинови автомобили от 2025 г...

В публикацията се казва, че партиите са постигнали съгласие по нова енергийна политика, която включва забрана за продажба на нови автомобили с ДВГ от 2025 г. нататък. Нещата обаче още не са изпечени съвсем, защото представители на две от партиите твърдят, че още не са дали своето съгласие за новата политика.

Норвегия е третата страна, която през 2016 г. обявява конкретна цел за забрана на автомобили с ДВГ. В Индия осмислят схема за старт на такава забрана през 2030 г., а в Холандия от 2025 г. Има вероятност норвежците просто да следват примера на холандците с така предложения срок. Холандският парламент обаче също е разделен по темата и още няма окончателно решение.

Ако в Норвегия инициативата получи по-бързо всеобщо съгласие, страната може да стане първата в света обявила забрана за продажба на ДВГ коли в рамките на по-малко от десетилетие от сега.

Има и логика, и противоречие. В Норвегия 24% от новите коли са с електрическо задвижване - огромен пазарен дял спрямо останалите държави. Но противоречието е в това, че Норвегия е един от най-големите износители на петрол. Но пък очевидно използват средствата много в подкрепа на електрическата мобилност.

Темата със сигурност ще бъде следена с голям интерес и в Норвегия, с още малко работа, може да са на крачка от тотална промяна.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Хубавото при тях е че енергията им идва от ВЕИ и стандарта на живот е висок.

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума